Persberichten
woensdag, 04 mrt 2020

Vlaams Belang betoogt aan ambassade Turkije: “Stop Turkse chantage”

Het Vlaams Belang heeft woensdagmiddag een protestactie gevoerd aan de Turkse ambassade. Dit naar aanleiding van de recente Turkse beleidsdaden met betrekking tot Syrië, de NAVO en in het bijzonder de EU-migratiedeal. Nagenoeg alle parlementsleden van het Vlaams Belang daagden op met spandoeken, protestborden met de beeltenis van Erdogan en een megafoon met de centrale boodschap: “Stop Turkse chantage!”. Afgelopen dagen stuurde de regering van Recep Erdogan naar eigen zeggen zeker 75.000 migranten naar de Europese buitengrenzen. Dit in het kader van de Turkse interventies in Syrië en een wens om meer Europees geld. “We moeten zelf onze grenzen beschermen en Turkije straffen voor deze verraderlijke misdaden”, reageert het Vlaams Belang. De partij wil dat de Turkse ambassadeur op het matje wordt geroepen door minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR).

Tienduizenden vluchtelingen en migranten werden afgelopen dagen aangemoedigd om illegaal de grenzen van Europa over te steken. Afgelopen dagen braken hierdoor rellen uit aan de Turks-Griekse grens. Bij de onregelmatigheden vielen al verschillende gewonden en minstens één dode. De Griekse ordediensten worden tot het uiterste gedreven, vindt het Vlaams Belang. “Zij zijn de dupe van de machiavellistische politiek van Erdogan, maar evenzeer de massa’s migranten die door de Turkse staat zelfs worden vervoerd naar onze buitengrenzen, wijsgemaakt door Turkse propaganda dat ze kunnen doortrekken naar West-Europa.”

“In ruil voor miljarden euro’s afkoopgeld zou Erdogan onze grenzen gaan beveiligen tegen illegale migratie”, zo vertelt Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang. “Ons geld heeft Turkije wel aanvaard, maar nu gebruikt Erdogan het tegen ons om zijn agressief beleid in Syrië te ondersteunen. Het is tijd om Turkije haar hefbomen die het heeft over ons af te pakken en zelf onze grenzen te beveiligen. Erdogan moet ook gestraft worden voor deze verraderlijke misdaden.”

Concreet wil het Vlaams Belang na chantage van Turkije:

  1. Dat de Turkse ambassadeur op het matje wordt geroepen wegens het “deloyaal chantagebeleid” aan de Turks-Griekse grens. Hierna moet België de diplomatieke betrekkingen met Turkije evalueren.
  2. Dat alle steungelden aan Turkije afgesneden worden. Dit zowel in Europees als in Belgisch kader.
  3. Dat het Turkse lidmaatschap van de douane-unie met de EU wordt stopgezet.
  4. Hetzelfde geldt voor het NAVO-lidmaatschap van Turkije.
  5. Dat de toetredingsonderhandelingen met de EU definitief worden opgeborgen.
  6. Dat de EU economische sancties uitvaardigt jegens Turkije.
  7. Dat Griekenland en Bulgarije dringend geholpen worden in hun inspanningen voor de veiligheid van de Europese buitengrenzen. Dit zowel materieel, financieel als desnoods militair.
  8. Dat we bij een aanhoudende crisis ook onze eigen binnengrenzen beveiligen.