Nieuws
woensdag, 23 jul 2025

Vlaams Belang betreurt bestelling nieuwe AM30-treinstellen bij het Spaanse CAF

De raad van bestuur van de NMBS zette op 23 juli  het licht op groen om de Spaanse treinconstructeur Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) aan te duiden als voorkeursbieder om onderhandelingen op te starten over een bestelling van nieuwe treinstellen. De waarde van deze bestelling kan oplopen tot 3,4 miljard euro. “Een onbegrijpelijke keuze, vooral gezien de beslissing van de Raad van State”, oordeelt Kamerlid Frank Troosters. “De vele werknemers van Alstom in Brugge en Charleroi blijven met lege handen achter”.

Deze beslissing van de NMBS is opvallend omdat de Raad van State in april 2025 besliste dat de onderhandelingen tussen de NMBS en CAF on hold moesten worden gezet. Volgens de Raad van State was de NMBS onvoldoende duidelijk over welke methode ze had gebruikt bij de beoordeling van de ontvangen offertes. De Raad oordeelde vervolgens dat de NMBS het transparantiebeginsel had geschonden.

“Nadat de gepolitiseerde Raad van Bestuur van de NMBS eerder eind juni haar finale beslissing over de toewijzing van het megacontract nog uitstelde, beslist men nu om toch verder te gaan met de Spaanse fabrikant’, aldus Troosters. “Het Vlaams Belang vraagt zich af welke nieuwe argumentatie de NMBS heeft om haar keuze voor CAF te verantwoorden én om aan de vaststellingen van de Raad van State tegemoet te komen”.

Met deze verrassende beslissing wordt alleszins niet gekozen voor de verankering van lokale tewerkstelling. "De vele werknemers van Alstom in Brugge en Charleroi blijven in de kou staan. Nadat er eerder al veel verontwaardiging ontstond toen De Lijn elektrische bussen bestelde in China in de plaats van bij een lokale fabrikant gebeurt nu nogmaals hetzelfde bij de NMBS”, betreurt Troosters die de keuze voor CAF onbegrijpelijk en onaanvaardbaar noemt.

“De keuze voor CAF is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar”

Het Vlaams Belang hekelt bovendien de intentie van de NMBS om CAF te verzoeken een deel van de bestelling in België te produceren. “Dat lijkt louter een zoethoudertje voor de lokale werknemers van Alstom. Maar er wordt geen enkele garantie geboden op dergelijke lokale productie”, duidt Troosters.

Voor het Vlaams Belang primeert de lokale tewerkstelling. “De lokale jobs die hierdoor op de helling komen te staan is veel te groot om lichtzinnig met deze NMBS-beslissing om te gaan”, aldus Troosters. Het Kamerlid plant de nodige toelichting te eisen in de bevoegde Kamercommissie.