Nieuws
woensdag, 29 jul 2020

Vlaams Belang bikkelhard voor Beke na nieuwste defect contactonderzoek: “Alweer spin in web van wanbeheer”

Met de nieuwste coronaregels moeten horeca-zaakvoerders alle klanten registeren. Het Vlaams Belang heeft echter kritische vragen. Verslaggeving woensdag wees immers uit dat de contacttracers de data niet hanteren. De registratieplicht dient met andere woorden geen enkel nut. “Alweer de zoveelste Belgenmop tijdens deze coronacrisis, maar als er doden vallen, lacht niemand.” De partij roept nogmaals op dat bevoegd minister Wouter Beke vervangen wordt.

Afgelopen dagen waren er veel kritische vragen omtrent de registratieplicht in de horeca. Vorige week bleek zo dat er geen wettelijke basis is voor de registratie. Qua privacy en GDPR-wetgeving is de maatregel dus op zijn minst ambigu. Ook was het onduidelijk hoe lang - 14 dagen of een maand - de data zouden worden bijgehouden. Maar als klap op de vuurpijl blijken alle registratie-inspanningen van de afgelopen dagen voor niets te zijn geweest, want “het ziet er niet naar uit dat [de data] al snel gebruikt gaan worden” door de contactonderzoekers, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Contactonderzoek blijft ondanks beloftes en 100 miljoen maar aanmodderen: Vlaams Belang schiet met scherp op Beke

“Tal van horecazaakvoerders en klanten zijn al dagen bezig om ofwel een aparte administratie bij te houden ofwel om een deel van hun privacy af te staan”, reageert Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). “En ik denk dat de meeste Vlamingen dat ook wel willen doen, maar daar moet wat tegenover staan. Privacy inruilen voor meer veiligheid tot daar aan toe, maar met deze uitwisseling kopen de burgers een kat in een zak. Waarom deze verplichtingwaarvan de wettelijke basis bijzonder vaag is, als er niets mee gedaan wordt?”

De partij hekelt verder het bijzonder moeizaam verloop van de contactonderzoek zelf en trekt conclusies. “Na de coronacrisis in de woonzorgcentra zou je denken dat bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) geen ballen meer kon misslaan. IJdele hoop. Beke blijfook omtrent contactonderzoek de spin in het web van wanbeheer, valt Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) De Reuse bij. “Minister-president Jan Jambon (N-VA) beloofde nochtans dat de Vlaamse overheid vanaf 11 mei klaar zou zijn voor contactonderzoek. 100 miljoen euro werd ervoor vrijgemaakt. Maar meer dan twee maanden later zit Beke dit nog altijd te verprutsen. Ter vergelijking, in Amsterdam hebben ze met ‘tracing’ al tien haarden geblust. Jambon, vervang nu eindelijk Beke voor het ook tijdens deze tweede golf te laat is.”