Nieuws
vrijdag, 26 jan 2024

Vlaams Belang blijft als enige achter het platteland staan

Foto: iStock. Vlaams Belang blijft als enige achter het platteland staan

In het Vlaams Parlement keurde de meerderheid het omstreden stikstofdecreet goed, ondanks het - alweer - vernietigende advies van de Raad van State. Na jaren intern en publiek ruzie voeren komt er zo tijdelijk een einde aan de spanningen in de Vlaamse Regering, al is dit decreet wel desastreus voor de Vlaamse landbouwsector en het Vlaamse platteland”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Wij geven de strijd voor onze landbouwers en ons platteland echter niet op. En dat blijkbaar als enige in dit parlement.”

Het stikstofdecreet, en de wijzigingen die de meerderheid (N-VA, cd&v en Open Vld) daaraan maakten, bedreigt de toekomst van onze prachtige Vlaamse landbouwsector. “De enige klemtoon ligt op het reduceren van het aantal landbouwers”, aldus Sintobin, “terwijl men tezelfdertijd innovatie op alle manieren mogelijk probeert te blokkeren, en men geen rekening houdt met de welvaart die de tienduizenden jobs in onze agrovoedingsketen voor onze economie oplevert. “

“De Vlaamse landbouwer wordt door de invoering van dit decreet uitgeroepen tot de grootste vijand van onze Vlaamse natuur, terwijl zij net de grootste bondgenoot zijn, aangezien ze zelf baat hebben bij een instandhouding en verbetering van de natuur rondom hen. Dat beseffen ze zelf beter dan wie dan ook”, stelt Sintobin.

“In tegenstelling tot cd&v en de andere partijen blijft het Vlaams Belang wel de belangen van de Vlaamse landbouwsector verdedigen”

De Raad van State bracht voor de tweede keer in korte tijd advies uit over het stikstofdecreet van de Vlaamse Regering, en net als de vorige keer was ook nu grote kritiek op het decreet wat ministers voor Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) en Landbouw Jo Brouns (cd&v) samen met hun partijen naar buiten gebracht hebben. “In vergelijking met de vorige keer waren nauwelijks of geen verbeteringen aangebracht in het stikstofdecreet, en werd ook nu meteen duidelijk dat de kans op vernietiging van dit decreet door het Grondwettelijk Hof erg reëel is”, aldus nog het Vlaams Parlementslid.

Sintobin hekelt het juridisch broddelwerk en de koppigheid van de Vlaamse meerderheid, maar merkt wel op dat één zaak nu heel erg duidelijk is: “Cd&v deed altijd alsof ze handelden in het belang van onze Vlaamse land- en tuinbouwers en het Vlaamse platteland, maar die leugen mag nu ook de vuilbak in. De partij doet, zoals we ondertussen van hen reeds konden verwachten, alles voor de postjes. Postjes boven principes dus, dat is het grote verschil tussen onze twee partijen. In tegenstelling tot cd&v en de andere partijen in dit land blijven wij wel de belangen van de Vlaamse landbouwsector verdedigen, zowel voor als na de verkiezingen. Voor onze welvaart, en voor onze voedselzekerheid.”