Persberichten
donderdag, 22 okt 2020

Vlaams Belang blijft onwelkom op ontspanningsprogrammatie VRT

Opnieuw blijkt het Vlaams Belang stevig ondervertegenwoordigd bij de ontspanningsprogramma’s van de VRT. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) die werden opgevraagd aan Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V). Niettegenstaande de partij van Van dermeersch in mei vorig jaar de tweede grootste werd in Vlaanderen, kwam zij nul keer aan bod tijdens de recreatieve VRT-programmatie in de eerste helft van 2020. “Vlaams Belang-kiezers betalen ook voor de VRT. Geen enkel argument kan deze systematische uitsluiting rechtvaardigen.”

Tijdens de eerste helft van 2020 kwam het Vlaams Belang nul keer aan bod in VRT-programmatie die geen duiding of nieuws bracht. Andere partijen worden dan weer stevig oververtegenwoordigd door de VRT. N-VA kon zo maar liefst 24 keer opdagen op recreatieve TV- of radioprogramma’s van de VRT, goed voor 38,1% van alle uitzendingen met politici. Dit terwijl N-VA slechts 24,5% haalde in de afgelopen verkiezingen. Open Vld gaat proportioneel echter met de grote winst lopen - 23 uitzendingen, goed voor 36,5% van alle uitzendingen met politici. De liberalen behaalden 13,1% bij de verkiezingen van mei 2019.

Het laten figureren van politici in VRT-onspanningsprogramma’s is niet onschuldig”, aldus Van dermeersch (Vlaams Belang)

“Dat er niet dezelfde evenwichtsregels gelden voor ontspanningsprogramma’s, spreekt voor zich”, reageert Van dermeersch. “Maar deze scheeftrekkingen zijn grotesk en zijn duidelijk intentioneel. Laten we ook niet de potentiële impact vergeten van het laten figureren van politici in ontspanningsprogramma’s. Denk maar aan N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Slimste Mens.”

Bovenstaande cijfers betreffen enkel de programma’s van de VRT met andere inhoud dan nieuws of duiding. De openbare omroep weigert namelijk al jaren om vergelijkbare cijfers te verstrekken voor de effectieve nieuws- en duidingsprogramma’s.

“Hoog tijd dus dat minister Dalle de VRT verplicht om deze informatie te ontsluiten. Het kan niet de bedoeling zijn dat potentieel politiek misbruik van de VRT ook nog eens verborgen wordt”, besluit ook Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang), die eerder al aantoonde dat het Vlaams Belang weinig aan bod komt in de debatprogramma’s van de VRT.