Nieuws
donderdag, 16 mrt 2023

Vlaams Belang blijft pleiten voor onderzoekscommissie naar onwettige pensioenextra’s Bracke en De Croo

Foto: iStock. Vlaams Belang blijft pleiten voor onderzoekscommissie naar onwettige pensioenextra’s Bracke en De Croo

Het Vlaams Belang blijft een volledige terugbetaling en onderzoekscommissie eisen van de onwettige pensioenextra’s die jarenlang werden uitbetaald in de Kamer. Onder meer oud-Kamervoorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open Vld) kregen maandelijks duizenden euro’s extra doorgestort dan wettelijk toegestaan is. Dat een onderzoekscommissie uitblijft, getuigt volgens het Vlaams Belang van bitter weinig fatsoen. “Dit moet tot op het bot uitgespit worden”, zegt fractieleider in de Kamer Barbara Pas. “Wat heeft men te verbergen?”

Begin deze maand kwam het bestaan van een verborgen regeling aan het licht die ervoor zorgde dat twee voormalige voorzitters van de Kamer en acht hoge ambtenaren jarenlang onwettige pensioenextra’s ontvingen. Het Vlaams Belang pleitte onmiddellijk voor een onderzoekscommissie en een volledige terugvordering van de bedragen. “Het voordeel van een onderzoekscommissie is dat je dan de bevoegdheden van een onderzoeksrechter hebt en tot op het bot kunt uitspitten wie er juist achter deze regeling zit”, zegt Pas.

“De opkuis zal niet komen van de partijen die de graaicultuur hebben gecreëerd” 

Enkel een externe audit, waar het Uitgebreid bureau van de Kamer op aanstuurt, is voor het Vlaams Belang onvoldoende. “Zo’n audit mag van ons, het staat een onderzoekscommissie tenslotte niet in de weg”, aldus Pas. “Maar met een audit alleen kan de onderste steen niet worden bovengehaald van wat 25 jaar geleden in een achterkamertje van het parlement werd bedisseld. Maar wellicht houden de partijen die deze wantoestanden gecreëerd hebben, liever het één en ander toegedekt.”

Het Vlaams Belang eist een onmiddellijke en volledige terugbetaling van de pensioenextra’s waarvan ondertussen ook al twee juridische adviezen hebben bevestigd dat ze onwettig zijn. “Die walgelijke graaicultuur moet eindelijk een einde kennen en daarvoor is een onderzoekscommissie noodzakelijk”, besluit Pas. “Al wordt het ondertussen meer en meer duidelijk dat een grondige opkuis pas vanaf 2024, met het Vlaams Belang zal kunnen gebeuren.”