Persberichten
woensdag, 23 sep 2020

Vlaams Belang blokkeert de Wetstraat, “want de Wetstraat blokkeert Vlaanderen”

Het Vlaams Belang heeft rond 11u15 deze voormiddag een korte flitsactie gevoerd in de Wetstraat, voor het parlement. Een kleine colonne van wagens, allen bestuurd door parlementsleden van de partij, reed voor het federale parlement en hield er ongeveer tien minuten halt, waardoor het verkeer tijdelijk stil kwam te liggen. “Want als de Wetstraat Vlaanderen blokkeert, dan zullen wij de Wetstraat blokkeren.” De politie werd massaal opgetrommeld, en er werd één parlementslid - Gerolf Annemans - hardhandig opgepakt. De actie verliep verder zonder incidenten.

Eerder deze maand gingen de onderhandelaars een versnelling hoger. De Vivaldi-coalitie werd op poten gezet, maar afgelopen weekend trok men dan toch nog aan de handrem. We gaan richting 500 dagen sinds de verkiezingen zonder regering, terwijl “de anti-democratische en anti-Vlaamse Vivaldi-coalitie op de loer blijft liggen.” Het Vlaams Belang is naar eigen zeggen niet van plan om lijdzaam toe te kijken en trommelde woensdag zijn parlementariërs op om naar de Wetstraat te rijden. Een aantal van hen werd door de politie al preventief tegengehouden rond het Koninklijk Paleis, maar ongeveer een tiental wagens kon uitgerust met Vlaamse vlaggen doorrijden naar de Wetstraat. Europarlementslid Gerolf Annemans werd ruw in de boeien geslagen, maar verder werden er geen arrestaties verricht.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hield ter hoogte van het parlement - weliswaar met stevige politieaanwezigheid - een korte toespraak. Het verkeer lag er als gevolg een tiental minuten stil.

Van Grieken: “De Wetstraat legt het land stil, nu ligt de Wetstraat stil, enkel met verkiezingen raken we uit dit zootje”

Als de Wetstraat Vlaanderen blokkeert, dan zullen wij de Wetstraat blokkeren”, zo duidt Tom Van Grieken de actie van woensdag. “Nog enkele dagen en we zijn maar liefst 500 dagen sinds de verkiezingen. In die tijd zijn er kindjes geboren, hebben ze leren wandelen en hebben ze zelfs al hun eerste woordjes gesproken. We gaan toch niet wachten tot ze naar school gaan? Wij zeggen ‘neen’ tegen deze ellenlange knoeiprocessie en nog luider ‘neen’ tegen de Vivaldi-monstercoalitie die het omgekeerde beoogt van waar de Vlaming voor stemde. Nieuwe verkiezingen, en wel onmiddellijk.”

De actie kadert in een bredere campagne die de Vlaams-nationalistische partij heeft opgezet sinds de aanvang van de onderhandelingen rond de Vivaldi-coalitie. Eerder deze maand voerde het Vlaams Belang actie aan het CD&V-hoofdkwartier, werden de burgemeesters van diezelfde partij rechtstreeks aangesproken op sociale media en werd de boodschap ‘Niet Mijn Regering’ grootschalig geprojecteerd op de gebouwen van de Wetstraat 16. De campagne moet aanstaande zondag 27 september culmineren in een massamanifestatie. Wagens zullen vertrekken van vertrekpunten over geheel Vlaanderen en de ‘protestrit naar Brussel’ zal verzamelen op de Heizel (Parking C).