Nieuws
vrijdag, 17 mrt 2023

Vlaams Belang boycot zitting van de Senaat

Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang boycot zitting van de Senaat

De Vlaams Belang-fractie boycot vandaag de zitting van de Senaat. “Eerst en vooral omdat de Vivaldi-partijen hun eerder gemaakte beloftes wat betreft het afschaffen of minstens het verder uitdoven van de Senaat, niet nakomen”, zegt fractievoorzitter in de Senaat Guy D’Haeseleer. “En daarnaast omdat er nuttiger zaken zijn dan weer eens het bespreken van allerhande resoluties of informatieverslagen die niet tot de bevoegdheid van de Senaat behoren.”

“Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld) toeterde in januari 2022 dat ze de Senaat wou afschaffen”, herinnert D’Haeseleer zich. “Maar dat toeteren de liberalen al zo lang ze aan de macht zijn. Al meer dan twintig jaar dus. Ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft zich in het verleden al onomwonden uitgesproken voor een ‘spoedige afschaffing’ van de Senaat. Maar als puntje bij paaltje komt, doen de traditionele partijen er alles aan om dat peperdure en nutteloze onding in stand te houden.”

“De Senaat is een slechte karikatuur van wat een democratische instelling moet zijn”

Het Vlaams Belang wijst erop dat de Senaat de belastingbetaler jaarlijks 40 miljoen euro kost. “Een heel hoog bedrag voor een instelling zonder enige meerwaarde”, vervolgt D’Haeseleer. “De parlementaire taken van de Senaat zijn zelfs geen lachertje meer, ze zijn totaal verwaarloosbaar. En dat geldt zowel voor de wetgevende taak, met hooguit één wetje per jaar, als voor de controlerende taak, waarbij het de Senatoren zelfs niet mogelijk is mondelinge vragen aan ministers te stellen.”

“Voeg daar nog aan toe dat de informatieverslagen van de Senaat door niemand gelezen worden en de resoluties door iedereen als vrijblijvende, irrelevante vodjes papier beschouwd worden”, aldus nog D’Haeseleer. “Dan is er maar één besluit mogelijk, hetgeen waarvoor onze partij al sinds mensenheugenis pleit: die slechte karikatuur van wat een democratische instelling zou moeten zijn, dient zo snel mogelijk te worden opgedoekt.”