Persberichten
vrijdag, 10 apr 2020

Vlaams Belang Brussel: “Gedoogbeleid kraken in Molenbeek onduldbaar”

Dit weekend werd een voormalig woonzorgcentrum te Sint-Jans-Molenbeek gekraakt. Het gebouw had na de renovatie dienst moeten doen als wooncentrum voor psychiatrische patiënten. De woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) laat nu echter weten dat de krakers en sans-papiers die het gebouw hebben ingenomen minstens mogen blijven tot na de coronacrisis. Daardoor blijven de mensen voor wie het gebouw bedoeld was, in de kou staan. De eigenaar reageert geschokt: “dit is een ramp voor de psychiatrische patiënten die nu op een wachtlijst moeten blijven staan.” Het Vlaams Belang heeft begrip voor de eigenaar en wil dat het gewest “een stevig signaal geeft“.

Het leegstaand woonzorgcentrum Sequoia werd gekraakt door een groep linkse activisten. De bewoners waren sinds de jaarwisseling verhuisd naar een nieuw woonzorgcentrum, maar een aantal personeelsleden werkte overdag wel nog in het pand voor de boekhouding en de administratie. De activisten nodigden na hun inbraak echter ook illegalen uit om zich in het pand te vestigen. Het voormalige rusthuis zou worden gerenoveerd om er zo snel mogelijk 52 mensen in te huisvesten die psychiatrische hulp nodig hebben. Die mensen moeten nu op wachtlijsten blijven staan of in de ziekenhuizen blijven, die door de coronacrisis nochtans smeken om zo veel mogelijk psychiatrische patiënten naar wooncentra te verhuizen zodat er ziekenhuisbedden vrijkomen. 

De eigenares meldde de situatie meteen aan de gemeente, maar voelt zich door hen compleet in de steek gelaten. Rachid Barghouti, woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) gaf toe dat de krakers wat de gemeente betreft voorlopig in het pand mogen blijven. “Hun praktijken zijn dan wel niet legaal, toch gaat de gezondheid van die mensen in deze coronatijden voorop”, klinkt het. “Ze hebben van de gemeente de toestemming gekregen om in het leegstaande gebouw te blijven tot het einde van de lockdown.” Het Vlaams Belang is niet te spreken over deze positie.

“Wil de gemeente Molenbeek kraken dan misschien aanmoedigen?”

”Het is ongehoord dat een gemeente net in deze moeilijke tijden aan de kant gaat staan van krakers en illegalen die van de situatie misbruik maken”, verklaart senator Bob De Brabandere, voorzitter Vlaams Belang Brussel. “Wil de gemeente Molenbeek kraken en criminaliteit dan misschien aanmoedigen? Het is niet correct dat zulke kraakpanden een oplossing zouden zijn voor de problematiek van de illegalen, integendeel. Bovendien is het verhinderen van de ombouw tot een psychiatrisch opvangcentrum voor de zwaksten in onze samenleving een zeer fout signaal.”

Dominiek Lootens-Stael, fractievoorzitter voor Vlaams Belang in het Brussels Parlement kondigt aan zo snel mogelijk de regering om een gepaste reactie te vragen. “De houding van betrokken gemeente is volgens ons volledig onterecht, klinkt het. Ik denk niet dat het de bedoeling is dat het gewest naar de buitenwereld een beeld wil ophangen dat kraken plots een geoorloofd middel is. Er is binnen het gewest een beleid dat uitzettingen tijdens de coronacrisis wil opschorten. Maar daar mag geen misbruik worden gemaakt om her en der illegale centra voor illegalen op te richten. Als we dit toelaten is het hek van de dam.”

Het Vlaams Belang stelt dat deze kwestie voor haar belangrijk genoeg is om ook de federale minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) om een reactie te vragen. “Hallucinant dat PS-burgemeester Moureaux 52 psychiatrische patiënten in de kou laat staan om een groep sans-papiers illegaal in dat wooncentrum te laten verblijven. Onze mensen komen weer op de laatste plaats”, klinkt het tot slot bij Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie).