Persberichten
woensdag, 22 apr 2020

Vlaams Belang Brussel geschokt door illegale slachtplaats Anderlecht

De lokale politie van de zone Brussel-Zuid is zaterdag 18 april binnengevallen in de woning van een man uit Anderlecht die tien schapen illegaal in zijn garage had geslacht. Door een attente buurman die vreemde geluiden uit een bestelwagen hoorde, werd de politie verwittigd. Het vlees was bestemd voor verkoop. Vlaams Belang reageert verbolgen en vraagt een “streng optreden tegen illegale slachtcircuits.”

Na de ontdekking van de illegale slachtplaats bleef één dier over dat werd opgevangen door de organisatie Help Animals. Door de staat van de bestelwagen zijn er aanwijzingen dat de wagen meermaals voor zulke doeleinden werd gebruikt.

“Dit is een ernstig feit. Dit is niet enkel een zware inbreuk op de wetten op het dierenwelzijn, maar tevens gevaarlijk voor de volksgezondheid en hygiëne. Het is bovendien extra bezwarend dat het blijkbaar gaat over een zwart commercieel circuit”, vindt voorzitter van Vlaams Belang Brussel, senator Bob De Brabandere. “We moeten zeer waakzaam zijn voor zulke vergrijpen. Het is ongehoord dat dit op zulke schaal en nauwelijks verdoken plaatsvindt. De verschillende bevoegde overheden moeten hier goed samenwerken en samen hard optreden om deze uitwassen te beteugelen.”

Vlaams Belang na ontdekking illegale slachtplaats Anderlecht: Onbegrijpbaar dat dit illegaal onverdoofd slachten zelfs doorgaat tijdens de coronacrisis

Ook fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) reageert geschokt: Dit is echt onbegrijpbaar, uitgerekend op het moment dat iedereen zich wijdt aan het bestrijden van de coronacrisis. Ik stel hierover aan de minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI) zo snel mogelijk een aantal vragen, want dit moet tot op het bot uitgeklaard worden, streng bestraft en ook voorkomen worden!” 

Lootens-Stael verwijst ook naar het feit dat de bespreking van zijn voorstel tot ordonnantie tegen het onbedwelmd slachten “op de lange baan geschoven wordt”. “Deze regering, met Ecolo op kop, moet veel meer doen voor dierenwelzijn. Het verbieden van onverdoofd slachten zoals gebeurde in andere gewesten zou een sterk signaal zijn dat ook het illegaal slachten niet meer geduld wordt. Verder wens ik mijn dank uit te drukken aan de vrijwilligers van de organisatie Help Animals die het geredde dier opvangen en zich inzetten voor het dierenwelzijn in het algemeen.“

Ook in de Kamer zal het Vlaams Belang de bevoegde ministers Alexander De Croo (Open Vld) van Economische zaken en Maggie De Block (Open Vld) voor Volksgezondheid, aan de tand voelen over de verdere opvolging van deze zaak.