Persberichten
donderdag, 18 jun 2020

Vlaams Belang Brussel lanceert campagne: “Bescherm ons erfgoed”

In onze steden, maar vooral in Brussel, tracht men een beeldenstorm te ontketenen. Standbeelden, straatnaamborden en andere symbolen van onze geschiedenis worden aangevallen, beschadigd of vernietigd. De Brusselse afdeling van het Vlaams Belang vindt dat het genoeg is geweest en lanceert een campagne om deze “verdere aantasting van onze identiteit” tegen te gaan.

De afgelopen dagen werden verschillende standbeelden in Brussel het slachtoffer van vandalisme. Actievoerders willen deze standbeelden met geweld uit het straatbeeld verwijderen. Het Vlaams Belang is van oordeel dat men hier niet aan mag toegeven en stelt zich gesteund te voelen door de modale Brusselaar.

“Op onze Facebookpagina regende het de afgelopen dagen reacties van Brusselaars die het met deze beeldenstorm niet eens zijn. Ze vroegen ons om iets te doen. Daarom lanceren we een petitie, waarmee we die Brusselaars de kans geven om hun stem te laten horen,” aldus Bob De Brabandere, senator en voorzitter van Vlaams Belang Brussel. “Iedere Brusselaar die de petitie -beschermonserfgoed.be - tekent, ontvangt bovendien een gratis button met daarop eenzelfde niet mis te verstane boodschap: ‘Bescherm ons erfgoed!’”

“Destructief proces al jaren aan de gang”

Nog volgens senator De Brabandere maakt deze golf van vandalisme deel uit van een proces dat al vele jaren aan de gang is. “Onze geschiedenis, ons erfgoed en onze identiteit liggen vandaag meer dan ooit onder vuur. Vandaag worden standbeelden aangevallen en straatnamen veranderd van naam. In het verleden mochten kerstmarkten niet meer naar ‘kerst refereren en mochten Zwarte Piet en ‘les Noirauds’ plots niet meer zwart zijn. Er gaan zelfs stemmen op om stripalbums als Kuifje in Afrika te censureren. We moeten een lijn trekken en zeggen dat het genoeg is geweest.”

Fractievoorzitter in het Brussels parlement Dominiek Lootens-Stael treedt De Brabandere bij: “Dat Brussel ingrijpend veranderd wordt door de aanhoudende massa-immigratie is een feit dat niemand kan ontkennen. Net daarom is het zo belangrijk dat we dit soort meningstirannen niet naar de mond praten, maar duidelijk maken wat kan en niet kan. Uiteraard zijn er in het verleden fouten gemaakt, maar het gaat niet op om daarom ons straatbeeld zomaar te veranderen.” Dat de partij standbeelden van Leopold II in bescherming neemt, vindt Lootens overigens niet zo gek. “Niemand zal het Vlaams Belang er van verdenken plotseling royalisten te zijn. Wij willen gewoon dat er respect wordt opgebracht voor ons heden én ons verleden.”