Nieuws
dinsdag, 30 aug 2022

Vlaams Belang: “Demir moet zelf huiswerk maken”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil geen hoge verwachtingen creëren over het overlegcomité over de stijgende energieprijzen dat morgen plaatsvindt. Verrassend: volgens Demir zal de Vlaamse regering geen eigen voorstellen op tafel leggen. Begrijpelijk dat de minister geen zin heeft haar tijd te verdoen in die praatbarak”, reageert Vlaams parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). Maar dan moet Demir haar tijd wel gebruiken om zelf in actie te schieten en eindelijk het Vlaamse aandeel in de energiefacturen drastisch te verlagen.”

De energieprijzen blijven record na record breken. Voor steeds meer Vlaamse gezinnen is de energiefactuur onbetaalbaar. Zowel de gas- als de elektriciteitsprijzen staan maar liefst tien keer hoger dan vorig jaar. Premier Alexander De Croo (Open Vld) riep daarom vorige week een overlegcomité samen om morgen de situatie te bespreken. Daarbij zouden zowel de federale regering als de regeringen van de deelstaten samen de situatie overschouwen.

“Zo’n overlegcomité is een façade”, stelt Van Rooy. “Nadat de federale regering twee maand gezellig op vakantie is geweest en de premier ons vijf tot tien moeilijke winters beloofde zonder daar enig plan van aanpak tegenover te stellen, gaat men nu pas samenzitten en en bekijken hoe schrijnend de toestand werkelijk is.”

“Ook op Vlaams niveau is de energiefactuur nog steeds niet structureel ontvet”

Minister Demir liet vandaag weten niet warm te lopen voor het overlegcomité. Volgens de minister zijn er nog niet eens concrete agendapunten van de federale regering en zal de Vlaamse regering geen voorstellen op tafel leggen. “De minister heeft een punt als ze bedoelt dat de Vlaamse Regering op zo’n overlegcomité doorgaans louter lijdzaam de Vivaldi-dictaten ondergaat”, zegt Van Rooy, daarbij verwijzend naar de overlegcomités naar aanleiding van de coronapandemie. “Maar dat ze vervolgens zelf niet verder komt dan wat politiek correct gepalaver over dure renovaties en investeren in zogenaamde hernieuwbare energie, is hallucinant.”

Volgens Van Rooy moet Demirs enige prioriteit nu zijn om direct structureel en drastisch de energiefactuur te verlagen. Volgens haar eigen kabinet zou er nog zo’n 190 euro aan Vlaamse heffingen kunnen worden uitgehaald, maar zelfs over dat schamele bedrag beweert Demir dat er geen geld voor zou zijn. “Dat is flauwekul als men weet dat de Vlaamse regering jaarlijks nog altijd honderden miljoenen euro’s aan subsidies uitdeelt voor de diversiteits- en integratie-industrie”, vervolgt van Rooy. “Hoe staat het in dat verband eigenlijk met dat fameuze subsidieregister van de Vlaamse overheid, dat er op 1 juli had moeten zijn maar er nog altijd niet is?”

“Vlaanderen heeft dus zijn huiswerk absoluut niet op orde, zoals Demir beweert en sterker nog: met haar focus op minder energie verbruiken, drastische CO2-uitstootreductie en veel te snelle elektrificatie, is de Vlaamse regering in hetzelfde bedje ziek als de Vivaldi-regering”, besluit Van Rooy.