Persberichten
donderdag, 03 dec 2020

Vlaams Belang dient belangenconflict in tegen Brusselse stadstol

Het Vlaams Belang laten weten een belangenconflict in te dienen tegen de Brusselse stadstol. Eerder vandaag werd duidelijk dat de Brusselse regering - inclusief Open Vld en sp.a - een akkoord heeft bereikt over ‘smart.move’ - beter gekend als de Brusselse stadstol. Die dreigt vooral Vlaamse pendelaars te treffen. Brusselse inwoners krijgen immers compensaties via de afschaffing van de verkeersbelastingen. “Dit is een aanslag op de Vlaamse portemonnees, die nu al de lekke begrotingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ferm stutten”, reageert Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens.

De Brusselse gewestregering heeft een akkoord over de Brusselse stadstol. Het gaat om een tarief op basis van het vermogen van de wagens en het tijdstip van binnenrijden. De gewestregering wil daarmee het autoverkeer in Brussel met liefst 25% verminderen. Vooral Vlaamse pendelaars zouden worden getroffen - tot 2.500 euro per jaar. Het Brusselse Gewest hoopt nu om elk jaar een half miljard te persen uit de taks. Dat de Brusselse regeringspartijen het zo snel eens raakten, is echter opvallend want Open Vld en sp.a lieten op Vlaams niveau vorige maand protest optekenen. In Brussel keurden ze de maatregel echter goed. Een opmerkelijk schizofrene houding. Het Vlaams Belang laat weten niet bij de pakken te blijven zitten en gaat een belangenconflict indienen.

Als Brussel via de stadstol Vlamingen de factuur doorschuift, moeten ook de Beliris-geldtransfers naar Brussel herbekeken worden

“Brussel is de hoofdstad van Vlaanderen - we zijn dus gerust bereid om ook dit deel van ons grondgebied te onderhouden. Maar dit kan niet als de Brusselse PS-potentaten zich zo deloyaal blijven opstellen.” Dat zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Het is echter verwonderlijk dat de PS-bonzen dan nog eens worden bijgestaan door lakeien van sp.a en Open Vld, die in het Vlaams Parlement zich mondeling wel verzetten tegen de stadstol. Wij gaan zo snel mogelijk een belangenconflict indienen om deze financiële aanslag op de Vlamingen te voorkomen. Open Vld en sp.a moeten dan kleur bekennen.” 

“Vlaanderen moet al decennialang flinke transfers ophoesten, niet in het minst voor Brussel”, zo reageren ook Vlaams Parlementsleden Bart Claes en Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “Het gaat nu al om meer dan 1,5 miljard euro. En nu wil men uit de Vlamingen nog eens een half miljard persen? Laten we niet vergeten dat de compensatie die Brusselaars krijgen - lagere belastingen op autobezit - enkel voor hen telt, de Vlamingen krijgen niks, alleen nieuwe kosten.”

Het Vlaams Belang laat tevens weten dat als de stadstol er komt, het niet langer houdbaar is om Brussel nog de federale Beliris-gelden toe te stoppen die Brusselse infrastructuurprojecten financieren. De partij onderzoekt ten slotte of er een procedure tegen de stadstol kan gestart worden bij het Grondwettelijk Hof. “Deze stadstol die specifiek Vlamingen geld kost, is immers discriminatie”, besluit Janssens.