Nieuws
vrijdag, 14 jan 2022

Vlaams Belang dient motie in tegen vaccinatieplicht

Het Vlaams Belang blijft voorstander van vaccinatie, maar uitdrukkelijke tegenstander van een vaccinatieplicht. “Vrijheid van mensen, dus ook keuzevrijheid, moet steeds worden gerespecteerd”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Onze fractie dient in het Vlaams Parlement dan ook een motie in waarin de Vlaamse regering wordt verzocht om deze keuzevrijheid te handhaven en om, in de strijd tegen het virus, haar energie te besteden in maatregelen die nuttiger zijn dan een vaccinatieplicht.”

Met 91,47 procent bij de personen tussen 18 en 64 jaar en met zelfs 95,96 procent bij de meer kwetsbare groep van personen, ouder dan 65 jaar kent Vlaanderen een zeer hoge vaccinatiegraad. “Het is dan ook ten zeerste de vraag hoe een vaccinatieplicht voor een oplossing zal kunnen zorgen in het overwinnen van het coronavirus”, aldus Sintobin. “Daarenboven maken nieuwe medicatie en de minder gevaarlijke varianten, zoals omikron, een vaccinatieplicht mogelijk nutteloos.”

“Vaccinatieplicht zal van niet-gevaccineerden nog meer dan nu zondebokken maken”

Het kleine, misschien wel verwaarloosbare, gezondheidsvoordeel dat een vaccinatieplicht met zich mee zou brengen, weegt voor het Vlaams Belang absoluut niet op tegen de nefaste gevolgen ervan. “Met een verplichting glijden we af naar een samenleving van discriminatie, uitsluiting, bestraffing en polarisatie”, vervolgt Sintobin. “Wie met zijn vaccinatie niet volledig up-to-date is, zal zijn of haar fundamentele vrijheden beknot zien en zal zich mogen verwachten aan fikse boetes en uitsluiting uit het sociale leven. Het zal de reeds bestaande tweedeling in de maatschappij alleen maar vergroten.”

“De vaccinatieplicht geniet evenwel de voorkeur van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en zijn Vlaams collega Wouter Beke (CD&V), die op die manier de aandacht willen afleiden van hun eigen falen”, besluit Sintobin. “Anders dan beide heren staan wij voor keuzevrijheid. Dat is de reden waarom ik samen met Chris Janssens, Suzy Wouters en Immanuel De Reuse een motie indien met de uitdrukkelijke vraag aan de Vlaamse regering om op geen enkele manier mee te werken aan de realisatie van een vaccinatieplicht.”