Persberichten
donderdag, 22 aug 2019

Vlaams Belang dient voorstel in om zwangere vrouwen toe te laten te parkeren op voorbehouden mindervalidenplaatsen

In een aantal lidstaten van de Europese Unie mogen zwangere vrouwen gebruik maken van gereserveerde parkeerplaatsen voor mindervaliden, waar ze zonder tijdsbeperking kunnen parkeren. In de Kamer heeft het Vlaams Belang een wetsvoorstel ingediend om dit ook in België mogelijk te maken.

Hoewel een zwangerschap uiteraard niet mag aanzien worden als een handicap, is het nuttig het parkeercomfort dat personen met een handicap genieten om praktische redenen uit te breiden naar zwangere vrouwen, en dit voor de periode die samenvalt met de bij de wet voorziene prenatale rust van respectievelijk zes en acht weken bij een zwangerschap van een één- of meerling.

Mede-indiener van het voorstel Nathalie Dewulf: “Zeker vrouwen die in de laatste weken van hun zwangerschap zijn, kampen vaak met fysieke ongemakken. Dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, de kinderen naar school brengen of naar de dokter gaan worden dan minder vanzelfsprekend. Met een mand vol boodschappen of een kleuter op de arm nog 100 meter moeten lopen tussen parkeerplaats en bestemming is vaak onmogelijk en vooral onwenselijk. Vandaar ons voorstel dat uiteraard niet bedoeld is om gehandicapten te benadelen, maar wel om zwangere vrouwen te helpen.

Daarom pleit het Vlaams Belang ervoor om in dat geval ook het aantal gereserveerde parkeerplaatsen te verhogen, teneinde geen extra druk te creëren op de reeds bestaande voorbehouden plaatsen.

Nathalie Dewulf
Volksvertegenwoordiger

Frank Troosters
Volksvertegenwoordiger