Persberichten
donderdag, 19 jul 2018

Vlaams Belang dient voorstel van decreet in om de hoofddoek uit alle scholen van het officieel onderwijs te bannen

Anke Van dermeersch: "Het symbool bij uitstek van de discriminatie van de vrouw in de islam hoort niet thuis in onze scholen. Ik wil andere partijen dwingen kleur te bekennen."

Het al dan niet toestaan van de hoofddoek op school blijft steeds opnieuw voor controverses zorgen, niet in het minst wegens de vanuit de moslimgemeenschap georchestreerde campagnes en rechtszaken tegen scholen die via hun schoolreglement het dragen van religieuze symbolen verbieden. Voor het Vlaams Belang mag de beslissing om hoofddoeken al dan niet toe te laten niet overgelaten worden aan de scholen of de schoolnetten.

Vlaams parlementslid en woordvoerster van ‘Vrouwen tegen islamisering’ Anke Van dermeersch: “Het is het parlement – als hoogste verkozen orgaan van onze democratische rechtsstaat – dat moet beslissen of de hoofddoek al dan niet thuishoort in ons onderwijs. De Vlaamse regering en de meerderheidspartijen blijven echter rond de pot draaien. Omdat ze zelf verdeeld zijn over de kwestie of uit lafheid schuiven ze de verantwoordelijkheid om normstellend op te treden van zich af.”

Voor het Vlaams Belang is de keuze duidelijk: er moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt aan alle controverses door een algemeen hoofddoekverbod af te kondigen in alle instellingen van ons officieel onderwijs: in het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en in het door de gemeenten en provincies georganiseerde gesubsidieerd officieel onderwijs.

Anke Van dermeersch: “Omdat de andere partijen weigeren een initiatief te nemen, dien ik nu zelf een voorstel van decreet in dat de hoofddoek voor eens en altijd moet bannen uit onze onderwijsinstellingen. De hoofddoek is het symbool bij uitstek van de discriminatie van de vrouw in de islam en hoort dan ook niet thuis in onze scholen. Of gaan we echt toelaten dat allochtone meisjes die hier opgroeien zelfs in onze Vlaamse scholen blootgesteld worden aan de groepsdruk door fundamentalisten die willen bepalen hoe ze zich kleden?”

Met het voorstel zet het Vlaams Belang de kwestie van de hoofddoek in het onderwijs dus op de agenda van het Vlaams Parlement. Anke Van dermeersch: “Het wordt tijd dat CD&V, N-VA en Open VLD eindelijk kleur bekennen. Nadat het Vlaams Belang eerder de kwestie van het verbod op de onverdoofde slacht op de agenda van het parlement zette, dienden de meerderheidspartijen na veel dralen uiteindelijk een eigen voorstel in dat leidde tot het huidige onverdoofde slachtverbod. Ik hoop dat mijn voorstel met betrekking tot het hoofddoekverbod een gelijkaardig gevolg zal kennen.”