Persberichten
vrijdag, 21 jul 2023

Vlaams Belang doet oproep aan politici: “Samen werken aan ordelijke opdeling van België”

Foto: iStock. Vlaams Belang doet oproep aan politici: “Samen werken aan ordelijke opdeling van België”

Vandaag honderdtweeënnegentig jaar geleden legde Leopold Van Saksen-Coburgh-Got.ha de eed af als eerste koning van België. “Er valt helemaal niks te vieren”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Dit land is op. Iedereen weet het, maar toch zullen velen die realiteit vandaag alweer ontkennen. Het beste waar we op kunnen hopen is dat het dit jaar de laatste keer is dat dit op-sterven-na-dode land haar verjaardag viert.” Het Vlaams Belang roept alle politici in dit land op “om de realiteit onder ogen te zien” en samen te werken aan “een ordelijke opdeling van België” na de federale en deelstatelijke verkiezingen volgend jaar.

Volgens Van Grieken heeft de hervorming van België tot een federale staat geen oplossingen met zich meegebracht. “Met de komst van de federale staat, werden de Vlamingen het slachtoffer van een Franstalige blokkeringspolitiek”, vervolgt de voorzitter. “Geen enkele hervorming is nog mogelijk. Niet alleen de Vlamingen zijn daar trouwens slachtoffer van, maar ook de Franstaligen die door de miljardentransfers van Vlaanderen naar Wallonië een economisch beleid voeren dat volledig losstaat van de realiteit en hen zuur zal opbreken.” 

“In het belang van onze beide democratieën: laat ons ophouden met dit slecht theater”

De partij doet daarom een oproep aan alle politici in het land, over de taalgrens heen. “Het is tijd om de realiteit onder ogen te zien”, zegt Van Grieken. “We reiken de hand om samen te werken aan een ordelijke opdeling van België.” Hij richt ook een specifieke oproep aan de Franstalige politici: “In het belang van onze beide democratieën: laat ons ophouden met dit slecht theater. Een zoveelste staatshervorming of het onrealiseerbare confederalisme kan niks veranderen aan de huidige toestand. Het enige wat de Vlamingen én de Franstaligen het beleid kan geven waar ze keer op keer voor stemmen is een nieuwe staatsvorming. Laat ons allebei onze eigen weg opgaan als goede buren, in plaats van ongelukkig in dit slechte huwelijk te blijven.”

Het Vlaams Belang organiseerde in juni nog een communautair congres waarin het een stappenplan uit de doeken deed om de Vlaamse onafhankelijkheid te bereiken. Als de kiezer het mogelijk maakt, wil de partij met een soevereiniteitsverklaring in het Vlaams Parlement de aanzet geven om te onderhandelen over het opdelen van België en het vormen van een nieuwe Vlaamse staat.