Persberichten
woensdag, 06 jan 2021

Vlaams Belang doopt 2021 ‘Jaar van de Vrijheid’

Het Vlaams Belang heeft deze avond haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden. Op een andere wijze dan gewoonlijk, want het Vlaams Belang maakte voor dit gebeuren als eerste partij in het land gebruik van een massale digitale live-conferentie. Voorzitter Tom Van Grieken doopte in zijn toespraak 2021 als het ‘Jaar van de Vrijheid’: “Vrijheid om onze identiteit te beleven, vrijheid om onze leiders te kiezen en onze eigen gedachten te zeggen, maar ook vrijheid om te bewegen en te ondernemen”. Dit laatste dient als referentie aan wat de partij ziet als een “zeer onhandige en disproportionele aanpak van de coronacrisis” door De Croo I en de vorige regering.

In een studio in Wilrijk gaf Van Grieken voor drie gigantische schermen zijn nieuwjaarstoespraak. Dit jaar was hij enkel vergezeld van een professionele presentator, want de receptie was louter digitaal te volgen. Op de schermen achter Van Grieken kon men de toeschouwers gadeslaan.

De spits werd afgebeten door de fractievoorzitters van het Vlaams Belang die bij deze gelegenheid een kort jaaroverzicht presenteerden. Kamerfractieleider Barbara Pas had het over “het nodige verzet tegen het ondemocratische paars-groen”, terwijl fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens het Belgische geblunder in de coronacrisis aan de kaak stelde. Gerolf Annemans (Europees Parlement) waarschuwde dan weer voor het nieuwe EU-migratiepact en Dominiek Lootens-Stael (Brussels Hoofdstedelijk Parlement) klaagde het geweld tegen de politie aan. Guy D’haeseleer (Senaat) sloot het rijtje af en bedankte de mensen in de zorg voor hun “fantastische inspanningen” in 2020.

Jaar van de Vrijheid: “vrijheid om eigen tradities en mening uit te dragen, maar ook vrijheid van bewegen en ondernemen”

Naast zijn beste wensen aan de leden, had Van Grieken in zijn toespraak ook een niet mis te verstane boodschap voor premier Alexander De Croo (Open Vld). “Beste meneer De Croo, binnen enkele dagen leven we al 3 maanden met een avondklok. Al 3 maanden is de horeca dicht. Al bijna 3 maanden zijn kapperszaken en schoonheidssalons toe. Al maanden hebben we 1 knuffelcontact”, luidde het. “Maar toch is deze crisis precies steeds opnieuw de schuld van de bevolking en nooit van de regering. Wie heeft echter mondmaskers vernietigd? Wie heeft de tracing verknoeid? Wie heeft het testen laten stagneren? Wie klungelt met de vaccins? De vorige en deze regering, uw regering!”

Tom Van Grieken drukte daar tegenover de wens uit dat 2021 het ‘Jaar van de Vrijheid’ mag worden. “Meer dan ooit beseffen we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is”, zo zei Van Grieken. “We beseffen het pas echt als het wordt afgenomen: een avondklok, familie niet kunnen zien of geliefden niet kunnen vastpakken. We willen terug de vrijheid om onze tradities en identiteit te beleven, de vrijheid om onze eigen leiders te kiezen, de vrijheid om onze mening te hebben en dus ook de vrijheid om te bewegen en te ondernemen!”

De voorzitter waarschuwde evenwel dat er geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid kan zijn, en dat we die vrijheid pas zullen bekomen als we “met zijn allen nog een laatste inspanning leveren, want op deze Belgische regering moeten we niet rekenen.”