Nieuws
donderdag, 20 okt 2022

Vlaams Belang door PS en N-VA monddood gemaakt in de Kamer

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken werd deze middag in het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op een ongeoorloofde wijze het woord ontnomen door Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS). “Ik kreeg, tegen ieder reglement, iedere logica en iedere rechtvaardigheid in, niet de minste mogelijkheid om op de tussenkomsten van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) te reageren. Dit is een parlement en een democratie onwaardig.”

Van Grieken wou eerste minister De Croo ondervragen over de plotse ‘pauze’ die Meryame Kitir (Vooruit) inlaste als minister van Ontwikkelingssamenwerking. “Een logische en actuele vraag om informatie, zeker gezien bijna de volledige media ondertussen hebben bericht over de ware toedracht achter die pauze”, aldus Van Grieken. “Ik gaf in mijn vraagstelling ook voldoende duidelijk aan dat ik hoopte dat de berichten in de pers - waaruit bleek dat de pauze er niet op doktersvraag, maar op bevel van partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) was gekomen - foutief waren.”

“Als Meryame Kitir nog een zesde woordvoerder zoekt, is Valerie Van Peel (N-VA) een geschikte kandidate”

“Na de twee minuten vraagstelling, in het halfrond op een kleuterachtige wijze getimed met grote schermen, volgt dan gewoontegetrouw het antwoord van de minister, waarna de vraagsteller normaal gesproken nog gedurende een minuutje kan repliceren”, vervolgt Van Grieken. “Vandaag kwam er echter - ongevraagd, onaangekondigd en tegen ieder Kamerreglement in - een hysterische tussenkomst van afscheidnemend parlementslid Van Peel. En door het daarin te hebben over een gebrek aan respect voor mentale ziekten, gaf ze daarin duidelijk te kennen mijn vraag niet eens te hebben beluisterd.”

“Tillieux wordt als Kamervoorzitter geacht de debatten in goede banen te leiden maar verzaakte daar volledig aan, enerzijds door Van Peel minutenlang uit te laten razen, en anderzijds door mij vervolgens zonder meer het woord te ontnemen. En dat terwijl ik zowel op De Croo als Van Peel diende te repliceren”, besluit Van Grieken. “Waalse socialiste Tillieux maakt al langer geen enkel geheim van haar afkeer voor het Vlaams Belang en dat maakt haar volslagen ongeschikt voor haar functie als Kamervoorzitter. Wie de beelden herbekijkt van de recente begrotingsdebatten kan niets anders vaststellen. Dit is bevooroordeeld en ronduit onaanvaardbaar gedrag.”