Persberichten
woensdag, 18 nov 2020

Vlaams Belang dringt aan op heronderhandeling met Engie: “Levensduurverlenging levensnoodzakelijk”

Het Vlaams Belang is bijzonder verontrust na de berichtgeving rond Engie, die nu definitief de kernuitstap in 2025 voorbereidt. “Men heeft Engie geen andere keuze gelaten, maar dit gaat ons en vooral de burger handenvol geld kosten: dure import en torenhoge facturen. Minstens 10.000 mensen verliezen nog eens hun baan. Paars-groen boekt haar eerste grote resultaat.” De partij dringt aan op een heronderhandeling zodat een levensduurverlenging alsnog kan.

Electrabel heeft deze week beslist om alle investeringen in een eventuele levensduurverlenging van kerncentrales te schrappen. De exploitant van onze kerncentrales zal maximaal inzetten op en investeren in de ontmanteling van de centrales. Dat werd gecommuniceerd aan het personeel en schrijft Trends. Volgens het Vlaams Belang heeft men de onduidelijke situatie zodanig lang gerekt dat Engie amper iets anders kon. “Allicht rekende Groen hier net op natuurlijk”.

“Men heeft de exploitant moegestreden”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Een levensduurverlenging organiseer je natuurlijk niet op 1, 2, 3. Engie kiest eieren voor haar geld en zal nu maximaal inzetten op - voor Engie rendabele - gascentrales. Het plan B van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) - dat kernenergie nog zou kunnen na 2025 wanneer haar geplande energietransitie mislukt - valt dus in het water. We stevenen nu af op energietekorten, black-outs en torenhoge facturen. Minstens 10.000 werknemers komen eveneens op straat - en naar waar kunnen ze heen met hun expertise opgebouwd in de kernsector?"

Vlaams Belang dringt aan op spoedige gesprekken met Engie rond levensduurverlenging kerncentrales: “Heronderhandel vooraleer het echt te laat is”

“Het is moeilijk om het afgelopen getalm en de slechte politieke communicatie te zien als iets anders dan een bewuste strategie”, zo meent het Kamerlid verder. “De dogmatische tegenstanders - Groen, maar ook Open Vld - van kernenergie binnen en buiten de regeringen wisten immers dat ze het niet moesten drijven tot een definitieve beslissing, maar dat ze ook met getalm een beslissing - een kernuitstap - bij Engie zouden forceren.”

Het is echter nog niet te laat om dit geknoei “dat de burger veel te zuur zal opbreken” te herstellen, meent Van Lommel. “Er moet nu onmiddellijk met Engie in gesprek getreden worden. De exploitant moet de opdracht krijgen om een levensduurverlenging voor 2025 voor te bereiden, met bijhorende garanties. Als Van der Straeten haar projecties alsnog slagen, kan in 2025 de verlenging worden geannuleerd en Engie gecompenseerd. We achten dit echter onmogelijk: niet alleen is geen enkele groene energieverwachting van Belgische ministers ooit al uitgekomen - kernenergie is volgens ons en de experts cruciaal in een milieuvriendelijke energievoorziening met minder koolstofuitstoot.”