Persberichten
dinsdag, 05 jan 2021

Vlaams Belang eist “absolute helderheid” bij federale aankoop mondmaskers

Het Vlaams Belang wil dat de commissie Legeraankopen en -verkopen bijeenkomt. Dit na de nieuwe informatie die naar boven is gekomen rond de mogelijk frauduleuze aankoop van mondmaskers door Defensie. “Het is onduidelijk hoe echt de documenten in het door AVROX voorgelegde dossier zijn”, reageert Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang)“. Het parlement moet nu haar plicht doen en hoorzittingen inplannen. We willen dat er absolute klaarheid rond de politieke verantwoordelijkheid van dit debacle komt.”

Nieuwe verslaggeving door Het Laatste Nieuws doet alweer uitschijnen dat er ernstige onregelmatigheden voordeden bij de aankoop van stoffen mondmaskers via Defensie. De deal voor 45 miljoen euro vond plaats via de toen onbekende Luxemburgse firma AVROX. Na aanvankelijk grote publieke consternatie liet onderzoek door het Rekenhof uitschijnen dat de procedure toch koosjer zou zijn verlopen.

Maar nu blijkt een factuur opgedoken die nog nooit eerder aan de oppervlakte kwam. Deze zou volgens eerste verklaringen van AVROX aan een onbekende andere overheid zijn gepresenteerd - als offertebewijs dat AVROX kundig was in het leveren aan overheden. Onderzoek van HLN duidt er evenwel op dat het gaat om een factuur aan een bedenkelijke vennootschap op Mauritius. Thans geven zowel het Rekenhof als Defensie toe dat men deze rekening aan een “andere overheid” niet heeft nagekeken. Het is momenteel dus zelfs niet duidelijk of deze levering plaatsvond aan een Mauritiaans bedrijf, laat staan aan een overheid. De politie is nog steeds bezig met een onderzoek.

“Te veel doden gevallen om verantwoordelijken van dit drama gewoon te laten wegglippen”

“Opnieuw lijkt het vermoeden sterk dat AVROX niet koosjer gehandeld heeft”, zo reageert Steven Creyelman, lid van de commissie Defensie in de Kamer en voorzitter van de commissie Legeraankopen en -verkopen. “Het vermoeden was er al eerder, maar de nieuwe verslaggeving doet nogmaals vermoeden dat AVROX Defensie en dus de burger heeft opgelicht om de lucratieve mondmasker-opdracht binnen te halen. De politie moet dit strafrechtelijk uitklaren, maar ook het parlement moet nu onderzoek voeren naar de politieke verantwoordelijkheid in dit verhaal.”

Concreet wil het Vlaams Belang dat de commissie Legeraankopen en -verkopen met spoed bijeenkomt en er hoorzittingen worden georganiseerd waarbij de betrokkenen zoals oud-defensieminister Philippe Goffin (MR) op de rooster kunnen worden gelegd. “Het parlement moet zijn plicht doen en hoorzittingen inplannen om dit uit te klaren. Er is te veel geld verspild en - vooral en veel belangrijker - er zijn te veel doden gevallen om hier geen lessen uit te trekken en de verantwoordelijken zomaar verder te laten ontkomen.”