Persberichten
vrijdag, 09 okt 2020

Vlaams Belang eist extra inspanningen van Lalieux (PS) om voedselbanken te ondersteunen

Met een winter in coronatijd voor de deur, en na de zorgwekkende signalen die de voedselbanken donderdag nog uitzonden, wil het Vlaams Belang van minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) vernemen welke inspanningen gedaan worden tot ondersteuning van de voedselbanken.

De Belgische Federatie van Voedselbanken trekt aan de alarmbel. Van januari tot eind augustus bedeelde men een derde meer voeding dan in dezelfde periode vorig jaar. Nationaal is er een stijging van 15 procent, wat neerkomt op 20.000 mensen per maand. In 2019 deed al een recordaantal van 170.000 mensen maandelijks een beroep op voedselhulp. En het lijdt geen twijfel dat dit getal in 2020 veel hoger zal liggen.

Ellen Samyn: “Extra middelen om tekort bij voedselbanken op te vangen zijn nu nodig”

“De voedselnoden gaan al jaren jaren in stijgende lijn, en met de coronacrisis is de situatie pas echt nijpend”, stelt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “De vorige minderheidsregering besliste eind juni daarom om nog een extra subsidie van 110 miljoen euro toe te kennen aan de OCMW’s met als doel de meest noodlijdenden te helpen. Maar dit bedrag moet uitgegeven worden voor 31 december, wat een veel te krappe timing is. We steunden dan ook een wetsvoorstel om te toelageperiode te verlengen tot eind 2021”.

In het regeerakkoord van de regering De Croo staat, wat armoedebestrijding betreft, te lezen dat de strijd tegen sociale uitsluiting “nieuwe middelen” zal krijgen. “Ik zal bijgevolg minister Karine Lalieux (PS) vragen welke extra inspanningen zullen worden gedaan om het tekort aan voedselbedeling op te vangen, aldus nog Samyn. “Want het moet gaan om inspanningen die niet reeds voorzien waren in de extra coronasteun aan de OCMW’s.”