Nieuws
maandag, 17 okt 2022

Vlaams Belang eist grondig onderzoek naar verspilling 65 miljoen

Het Vlaams Belang eist een grondig onderzoek naar de verspilling van 65 miljoen euro belastinggeld aan de corona-labo’s van de federale overheid. “Dat de factuur van de analyse van PCR-testen in deze labo’s veel hoger uitviel dan wanneer dit gebeurd zou zijn in de bestaande labo’s is op zich al een schande”, zegt federaal Kamerlid Dominiek Sneppe. “Maar nu is ook nog via een onderzoek van Het Laatste Nieuws onomstotelijk vast te komen liggen dat de verspilling perfect te vermijden was.”

Het Vlaams Belang heeft grondige bedenkingen bij de eenvoudige mededeling van de verantwoordelijke minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat hij het document, waaruit blijkt dat verscheidene mensen binnen de federale overheid al sinds 2020 op de hoogte waren van de kosten en de verspilling dus perfect vermeden had kunnen worden, nooit gezien heeft. “Hier heb ik een sterk déjà vu-gevoel bij”, aldus Sneppe. “Van het smeergeld van Agusta, dat vooraanstaande socialisten met zoveel graagte hadden aangenomen, wist Vandenbroucke als toenmalig partijvoorzitter ook niets, tot uitkwam dat hij, eenmaal in het nauw gedreven, de opdracht had gegeven het geld in brand te steken. Ik vraag me af wat er nog allemaal in de schuif ligt waarvan de minister niets afweet.”

“Vandenbroucke is niet van zijn eerste leugen gestorven, er is een onderzoek nodig om te weten waarvan hij op de hoogte was”

“Vandenbroucke weet dus nog maar eens een keertje van niets”, vervolgt Sneppe. “Maar als bevoegde minister had hij hiervan gelijk hoe op de hoogte moeten zijn. En als het waar zou zijn dat hij niet op de hoogte was van een mail die al twee jaar in de mailbox van zijn medewerkers circuleerde, waarom tikt hij zijn administratie dan niet op de vingers? Ik ben echt benieuwd wanneer de externe audit waar we al zo lang naar vragen, er daadwerkelijk komt.”

“Er moet niet alleen een grondig en onafhankelijk onderzoek komen naar die hele kwestie”, besluit Sneppe. “Heel het corona-testbeleid dat tot deze onaanvaardbare verspilling leidde, moet worden herbekeken. En het spreekt voor zich dat de laboratoria, die van de overheid te veel geld ontvingen, dit moeten terugbetalen.”