Nieuws
woensdag, 09 jun 2021

Vlaams Belang eist nultolerantie: “Zomer na zomer wordt Gent onveiliger”

Het Vlaams Belang eist actie na het zoveelste voorval van bendegeweld in de Gentse Blaarmeersen. Woensdagnamiddag brak een immense vechtpartij uit in het recreatiedomein. Volgens Het Laatste Nieuws ging het alweer om Brusselse relschoppers. “Alle stoere praat van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) ten spijt is het meer dan ooit duidelijk dat De Clercq geen vat heeft op de veiligheidssituatie in onze straten, parken en recreatiedomeinen”, aldus Gents fractieleider en Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang). De partij klopt dan ook op tafel en eist doortastende maatregelen: intensere frequenties van patrouilles, monitoring aan het Gentse Sint-Pietersstation en zwarte lijsten voor relschoppers. Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) zal in de Kamer tevens binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) ondervragen nu donderdag, “omdat er ook nationaal hard moet opgetreden worden. Dit land moet terug van ons worden”.

Woensdagnamiddag brak alweer een intense vechtpartij uit met Brusselse allochtone jongemannen. Dit in de Blaarmeersen te Gent. Het kwam zelfs tot messteken. De politie kwam ter plaatse en ontruimde het hele domein, maar het Vlaams Belang laat in ondubbelzinnige termen weten dat men te weinig doet om dit soort geweld te voorkomen. “En dat kan niet zonder repressie toe te passen waar het nodig is. En het is meer dan ooit nodig.” Het Vlaams Belang vraagt zowel maatregelen in Gent als het nationale niveau.

Het Vlaams Belang vindt het des te meer wraakroepend dat een lid van het stadsbestuur van Gent, sportschepen Sofie Bracke (Open Vld), de situatie naar eigen zeggen zelf had zien aankomen. “De sfeer zat niet goed, dat merkte je al snel”, zo zei Bracke aan Het Laatste Nieuws. “Er waren heel veel groepen Franstalige jongeren, van Vilvoorde, van Duinkerke, van overal.”

“Bracke wist dus blijkbaar zelf dat deze grote toestroom van - allochtone - probleemjongeren problemen ging opleveren, maar toch kon een immense vechtpartij niet worden voorkomen”, reageert Deckmyn. “Dat is niet alleen hemeltergend en wraakroepend, maar simpelweg slecht bestuur. Volgens de verslaggeving was de Brusselse groep bovendien al een hele tijd bezig vrouwen te viseren en mensen lastig te vallen. De oplossingen zijn nochtans voor de hand liggend en het zijn dezelfde oplossingen die we elke zomer voorleggen. Misschien kunnen De Clercq en co eindelijk eens de wijsheid opbrengen om te luisteren.”

Deckmyn over steeds onveiliger Gent: “De Clercq moet nu eindelijk luisteren naar onze voorstellen en een kordaat veiligheidsbeleid invoeren”

De partij roept dan ook op om een doortastend veiligheidsbeleid in te voeren. Het Vlaams Belang eist een intensere frequentie van patrouilles en het gericht plaatsen van eenheden aan het Sint-Pietersstation. Die laatsten moeten de opdracht krijgen grote groepen jongemannen die uit Brussel arriveren te signaleren aan hun collega’s in de Blaarmeersen of Rozebroeken. Verder pleit de partij voor een ‘zwarte lijst’ zoals dat van toepassing is in voetbalstadions bij de aanpak van hooligans. Op die manier kunnen relschoppers preventief geweerd worden van recreatiedomeinen en zwembaden, ook elders in het land. Tot slot moet er meer gewerkt worden met cameratoezicht, klinkt het. “Wat een gekkigheid om de camera’s uit probleembuurten weg te halen, er omwille van de coronacrisis te plaatsen in Gent centrum, maar niet waar we keer op keer weten dat het komt tot zwaar geweld.”

De partij laat tevens weten dat de problematiek het lokale overstijgt, en een louter lokale aanpak het probleem zal verplaatsen. Kamerlid Depoortere zal daarom Verlinden ondervragen morgen in de plenaire vergadering van de Kamer en de veel beloofde zerotolerantie eisen. “Het is hoog tijd dat er snelrecht en effectieve opsluitingen worden toegepast. Ook moeten jonge daders van 16, 17 jaar bij zware feiten eenvoudiger door de correctionele rechtbank berecht worden dan door de jeugdrechtbank. Dit land moet terug van ons worden.”
Lees ook:
https://www.vlaamsbelang.org/anti-politiegeweld-onbestraft-in-elsene-nultolerantie-van-verlinden-lege-doos/