Persberichten
dinsdag, 19 mrt 2024

Vlaams Belang eist ontslag van minister Verlinden

Foto: iStock. Vlaams Belang eist ontslag van minister Verlinden

Nadat maandag één politieman van de Special Forces (DSU) om het leven kwam tijdens een interventie en twee andere collega’s zwaar gewond raakten, herhaalt voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) zijn eis om meer middelen vrij te maken voor de werking van de Special Forces. “Geweldsincidenten kan je nooit volledig uitsluiten, maar het is wel de verdomde plicht van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) om te garanderen dat onze Special Forces altijd operationeel zijn, kunnen werken in optimale omstandigheden en over voldoende manschappen en middelen beschikken en dat is vandaag niet het geval”, aldus Depoortere.  Hij roept Verlinden op de eer aan zichzelf te houden en vraagt de minister zelf ontslag te nemen, als teken van respect, zowel voor de politie als voor de nabestaanden.

Vorige week nog ondervroeg Depoortere minister Verlinden in de commissie Binnenlandse Zaken, naar aanleiding van een aangekondigde mogelijke staking bij DSU wegens langdurige onderbemanning. “In een reactie op de noodkreet van de DSU zei Verlinden begin februari nog aan de politievakbonden dat ze het voorlopig zouden moeten stellen met de huidige capaciteiten en de huidige budgetten”, brengt Depoortere in herinnering. “Intussen werd gisteren pijnlijk duidelijk hoe bijzonder cynisch de reactie van de minister was.” 

“Verlinden verschuilt zich al de hele legislatuur achter budgettaire beperkingen”

“Als het erop aankomt extra geld vrij te maken voor de politie, verschuilt Verlinden zich al de hele legislatuur achter budgettaire beperkingen”, klinkt het bij Depoortere. “Voor het Vlaams Belang moet respect voor onze politiediensten en voor onze binnenlandse veiligheid zichtbaar zijn met daden en niet alleen met woorden.”

“Tegenwoordig maken ministers zich er na een dramatische gebeurtenis van af met het betuigen van hun medeleven en gaan vervolgens weer over tot de orde van de dag. Politieke verantwoordelijkheid wordt niet meer genomen”, besluit Depoortere. “Ik roep daarom minister Verlinden op om echt respect te tonen voor de politie en de nabestaanden, de eer aan zichzelf te houden en zelf ontslag te nemen.” 

Depoortere zal Verlinden hierover donderdag ondervragen tijdens de plenaire vergadering van de Kamer.