Persberichten
donderdag, 18 jun 2020

Vlaams Belang eist recht van antwoord van De Standaard na fake news over Ideale Wereld

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de foutieve verslaggeving van De Standaard met betrekking tot een passage in De Ideale Wereld over de partij. In het bewuste fragment stelt komiek Geert Hoste dat Vlaams Belangers Hitlergroeten maken in plaats van handen geven tijdens de coronacrisis. “Niet de meest verfijnde humor, maar voor ons moet ook dat kunnen. VRT-bestuurder Jan Huijbrechts liet dan ook in zijn mail weten de vrije meningsuiting niet te willen inperken. De Standaard loog hierover.” De partij benadrukt dat het nooit om enige verwijdering of censuur vroeg. Het Vlaams Belang heeft via zijn advocaat inmiddels een recht van antwoord geëist aan De Standaard.

De Standaard rapporteerde eerder vandaag dat “op vraag van Vlaams Belang […] een passage uit De Ideale Wereld geknipt” zou zijn. Het gaat om een fragment uit het satirisch VRT-programma ‘De Ideale Wereld’ waarbij Geert Hoste ironisch vertelt hoe Vlaams Belangers de Hitlergroet zouden gebruiken in plaats van een hand te geven tijdens de coronacrisis. VRT heeft daadwerkelijk het fragment offline gehaald, maar “heel zeker niet op vraag van Vlaams Belang”, zo laat de partij formeel weten. De partij heeft inmiddels om een rechtzetting en recht van antwoord gevraagd.

“Het kan bijna niet anders dan dat De Standaard bewust te kwader trouw heeft gehandeld: er werd iets gefabriceerd, cruciale elementen uit een mail die dit tegenspraken, werden verhuld en er werd een verkeerdelijk citaat gebruikt”

“De Standaard heeft in niet één maar twee artikels gerapporteerd dat wij gevraagd zouden hebben aan VRT om een passage te laten verwijderen. Dit is ontegensprekelijk foutief”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken in een reactie. “Wij hebben dat nooit gevraagd en als vrijheidslievende partij zijn we voor een nagenoeg absolute vorm van vrije meningsuiting. Wat ons betreft mag het bewuste fragment dan ook terug online gezet worden. Eerder deze week dienden we nog een resolutievoorstel in het Vlaams Parlement in tegen censuur naar aanleiding van de BLM-protesten.”

Het Vlaams Belang is echter vooral misnoegd over de gang van zaken bij De Standaard. “Het is niet de VRT maar vooral De Standaard die de mist is ingegaan, en dat kan bijna alleen maar opzettelijk zijn gebeurd”, vervolgt Van Grieken. “In de mail van VRT-bestuurder Jan Huijbrechts staat verbatim: ‘ik pleit niet voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting’, maar De Standaard heeft dit weggelaten. Als kers op de taart heeft men nog eens een willekeurig citaat van mij erbij gezet. Die zin kwam uit een ander telefoongesprek, van drie weken geleden, met een andere journalist (Bart Brinckman) en in antwoord op een andere vraag.”

Het Vlaams Belang wijst er op dat de abusievelijke berichtgeving van De Standaard de reputatie van de partij schaadt - ook omdat andere media reeds de foutieve info van De Standaard hebben overgenomen - en eist een onmiddellijke rechtzetting. De Standaard liet inmiddels aan de partij weten dit verzoek te hebben ontvangen ‘en de vraag te bekijken’. Het Vlaams Belang eist tevens een recht van antwoord op.