Nieuws
woensdag, 25 nov 2020

“Vlaams Belang eist strengere straffen voor dierenmishandeling”

De gruwelijke dierenmishandeling en dood van het hondje Dribbel schokte ook Vlaams Belang-dierenwelzijnsspecialiste en Vlaams Parlementslid Els Sterckx. Schijnbaar zonder aanleiding stak een passerende jogger dit kleine beestje dood met meerdere messteken. “Zulke dierenbeulen moeten strenger aangepakt worden. Omdat de straffen in Vlaanderen te weinig afschrikken, krijgen zo’n dierenbeulen vrij spel, reageert het parlementslid.

De dader - die een aantal jaren geleden nog opkwam voor Groen - verscheen recent voor de onderzoeksrechter wegens dierenmishandeling en verboden wapenbezit. Het parket kon hem echter alleen aanhouden voor de inbreuk op de wapenwetgeving en niet voor de moord op het hondje omdat de strafmaat voor dierenmishandeling te laag is, namelijk met 6 maanden gevangenisstraf onder de drempel van één jaar.

Heel Vlaanderen reageerde opgeschrikt door dit ernstig geval van dierenmishandeling. Er lijkt in het diervriendelijke Vlaanderen een groot draagvlak te zijn voor strenge sancties voor dierenbeulen.

Els Sterckx: “Diegenen die onschuldige dieren verminken en aan hun lot overlaten, zijn sadisten die hard moeten aangepakt worden voor hun daden”

Toch is de dag van vandaag de strafmaat echter bedroevend laag, op 6 maanden gevangenisstraf (en/of een boete). In 2018 verstrengde Vlaanderen wel de strafmaat in de dierenwelzijnswetgeving voor recidivisten, waardoor sancties tot 18 maanden mogelijk zijn bij recidive binnen drie jaar. Maar buiten het geval van recidive is de strafmaat miniem. “Daders komen hier dus bij één gruweldaad gewoon mee weg!”, aldus nog Sterckx.

In Wallonië kunnen echter straffen worden opgelegd tot drie jaar. Bij ons schrikken de sancties gewoonweg te weinig af voor ernstige dierenmishandeling. De huidige strafmaten in de Vlaamse dierenwelzijnswetgeving moeten verzwaard worden, zodat dierenbeulen in de toekomst ook aangehouden kunnen worden voor hun walgelijke praktijken”, vervolgt Sterckx. Wij pleiten er dan ook voor om de strafmaat voor ernstige dierenmishandeling snel op te trekken en hebben een voorstel van decreet ingediend.