Nieuws
vrijdag, 02 apr 2021

Vlaams Belang eist terugbetaling en oplossing voor dubbele aanrekening zonnepaneeleigenaars

Vorige maand raakte bekend dat een groot aantal zonnepaneeleigenaars dubbele netkosten zullen worden aangerekend of deze zelfs reeds aangerekend kregen op hun stroomfactuur. Het Vlaams Belang wil dat er onmiddellijk een oplossing komt zodat niet nog meer gezinnen een dubbele aanrekening dreigen te ontvangen. Tevens moet alles terugbetaald worden wat dubbel betaald is. De VREG moet dringend verantwoordelijkheid nemen in dit dossier”, aldus Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens eerder deze week. Janssens eiste in het Vlaams Parlement van Energieminister Zuhal Demir (N-VA) dat er zo snel mogelijk een oplossing komt en vroeg naar de tijdslijn ervan.

Gezinnen met zonnepanelen moeten nu enerzijds het forfaitaire prosumententarief betalen én anderzijds zullen ze nettarieven betalen gebaseerd op hun werkelijke stroomverbruik. Deze situatie is ontstaan vanwege het wegvallen van het systeem van de terugdraaiende teller door het vernietigingsarrest van het Grondwettelijk Hof. Demir liet vorige week reeds weten dat ze aan de VREG had gevraagd om de dubbele facturering zo snel mogelijk op te lossen. Het Vlaams Belang is echter kritisch en ondervroeg de minister deze week in de commissie Energie in het Vlaams Parlement over de stand van zaken met betrekking tot de oplossing.

“De VREG moet zo snel mogelijk met een oplossing komen en wat te veel betaald is, moet worden terugbetaald”

Chris Janssens vroeg de minister onder meer naar de reactie van de VREG op het pleidooi van de minister om zo snel mogelijk een oplossing te voorzien. Die navraag bleek niet onterecht: minister Demir liet weten dat de VREG het probleem eerst niet erkende en geen oplossing voor ogen had. “Als de VREG nog altijd niet beseft in welke malaise de energiesector zich nu bevindt door politieke malversaties en hun eigen initiatieven, moet de rol van de VREG herbekeken worden”, reageert Janssens. Demir gaf de laksheid van de VREG toe en liet weten dat hun raad van bestuur met een oplossing moet komen. “De VREG moet dit inderdaad dringend rechtzetten en verantwoordelijkheid nemen!”

“Ik vroeg de minister ook wanneer we een effectieve oplossing mogen verwachten”, aldus nog Janssens. De minister liet weten dat het beste zou zijn om de tarieven retroactief te herzien. De VREG moet volgens de minister daarom zo snel mogelijk  aan het parlement vragen een decreetsaanpassing te doen. Volgens minister Demir zouden de energieleveranciers en Fluvius bereid zijn om de dubbele aanrekeningen terug te betalen, “maar zit de angel bij de VREG”. Janssens stelde weliswaar ook van de minister inspanningen te verwachten. Ik reken erop dat u ervoor zorgt dat wat te veel betaald is, echt wordt terugbetaald. Het wordt dringend tijd dat de VREG tot de orde geroepen wordt. Zonnepaneeleigenaars mogen nooit nog opnieuw een dubbele afrekening krijgen”, besluit Janssens.