Nieuws
woensdag, 22 jan 2020

Vlaams Belang en PVV van Wilders vormen nieuwe fractie in Benelux-parlement

Het Vlaams Belang en de PVV van Geert Wilders zullen vanaf nu ook in het Benelux-parlement de krachten bundelen in een nieuwe fractie. Deze nieuwe fractie - simpelweg VB-PVV genoemd - telt vijf leden, van de in totaal 49 parlementsleden. Concreet gaat het om de PVV-leden van de Eerste Kamer Ilse Bezaan, Ton van Kesteren en Alexander Van Hattem en parlementsleden voor Vlaams Belang Johan Deckmyn (Vlaams Parlement) en Hans Verreyt (Kamer). Van Hattem zal de fractie leiden, terwijl Verreyt ondervoorzitter wordt.

Deze week vond er een ontmoeting in Brussel plaats tussen Geert Wilders en Tom Van Grieken, waarbij de samenwerkingsbanden tussen het Vlaams Belang en de PVV verder werden aangehaald. “Het Vlaams Belang en de PVV zijn natuurlijke partners, net zoals Nederland en Vlaanderen dat zijn. Dat we in het Benelux-parlement samenwerken, is dan ook niet meer dan logisch”, zo zei Geert Wilders daarover.

"Ondanks deze samenwerking is en blijft de PVV van mening dat het Benelux-parlement een overbodige instelling is die opgeheven moet worden. Maar zolang het Benelux-parlement nog bestaat, zullen we er met een kritische houding aan deelnemen en er het PVV-geluid laten horen. Door samen te werken met onze partners van het Vlaams Belang staan we sterker”, aldus ook fractievoorzitter Van Hattem. Ondervoorzitter Verreyt vult aan: “Met deze internationale samenwerking van rechts-nationale partijen, versterken we elkaar met ideeën en voorbeelden uit onze thuislanden”.

Wilders: "Het Vlaams Belang en de PVV zijn natuurlijke partners"

Het Benelux-parlement - officieel: Benelux Interparlementaire Assemblee - is relatief ongekend bij het grote publiek, maar is de wetgevende kamer van de Benelux-organisatie. Het heeft een adviserende en informerende rol. In tegenstelling tot andere parlementen kent het geen eigen verkiezingen, maar worden de leden gedelegeerd uit andere wetgevende organen: de Belgische federale Kamer, de Belgische deelstaatparlementen, de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer en de Luxemburgse Kamer van Afgevaardigden. Met deze nieuwe VB-PVV-fractie is voor het eerst sinds de oprichting van het Benelux-parlement in 1955 een nieuwe fractie gevormd buiten de traditionele blokken van socialisten, liberalen en christendemocraten.

Vandaag te gast in Brussel bij @tomvangrieken en onze vrienden van @vlbelang!

PVV en Vlaams Belang nu allebei de grootste partij in de peilingen! #VlaamsBelang #PVV #VanGrieken #Wilders pic.twitter.com/FbMhfmfws0

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) January 20, 2020