Nieuws
maandag, 04 apr 2022

Vlaams Belang feliciteert Viktor Orbán

Het Vlaams Belang feliciteert de Hongaarse eerste minister Viktor Orbán en de partij Fidesz met hun klinkende verkiezingsoverwinning. “De volledige en officiële uitslag wordt pas later verwacht, maar de alliantie van linkse, groene en liberale partijen kunnen hun opgelopen achterstand niet meer goedmaken”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het is een overwinning van het nationalisme, het conservatisme en vooral van de democratie.”

“Met 60 procent van de stemmen geteld behaalt Fidesz 55,75 procent en het verenigde anti-Orbánfront van zes oppositiepartijen samen amper 32,55 procent. Het zijn niet mis te verstane cijfers”, stelt Van Grieken vast. “De Hongaarse kiezers, die in recordaantal voor de stembusslag zijn opgedaagd, zetten hiermee ontegensprekelijk de Europese instellingen een neus. Het is een duidelijk signaal na de pesterijen vanwege Europees Hof, Europese Commissie en Europees Parlement.”

“De verkiezingsoverwinning van Orbán is een opsteker voor de democratie, het is nu afwachten of de EU blijft volharden in de boosheid”

De EU achtte het noodzakelijk om Hongarije en ook Polen, uitgerekend deze landen die momenteel met voorsprong het meest Oekraïense vluchtelingen opvangen, financieel te bestraffen wegens zogeheten ‘overtredingen op de principes van de democratische rechtsstaat’. “Maar in werkelijkheid hebben die sancties enkel te maken met de machtspolitiek van de EU”, vervolgt Van Grieken. “Landen die hun grondwettelijke rechten willen beschermen worden door de Europese instellingen nu eenmaal als een bedreiging gezien.”

Europees Parlementslid Gerolf Annemans toonde zich vorige week in een Euronews-debat al optimistisch over een overwinning van Orbán: “ik hoop dat hij wint en ben er van overtuigd dat hij wint”, klonk het toen. “Het verzet van de Hongaarse lidstaat tegen de steeds meer om zich heen grijpende ambities van de Europese Unie werd niet gebroken, integendeel”, besluit Annemans. “De federalistische fanaten hebben er alles voor over gehad om Orbán te verdrijven. En daar zijn ze jammerlijk in gefaald.”