Nieuws
donderdag, 15 sep 2022

Vlaams Belang feliciteert Zweden-Democraten

Het Vlaams Belang feliciteert haar zusterpartij in Zweden, de Zweden-Democraten van Jimmie Akeson, na een mooie verkiezingszege. Het rechtse blok, bestaande uit de Zweden-Democraten, de centrumrechtse Gematigde Uniepartij, de christendemocraten en de liberalen klopten het linkse blok met drie zetels voorsprong. En de Zweden-Democraten van Jimmie Akeson zijn de grootste rechtse partij geworden”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Zelfs in het zeer progressieve Zweden opent men de ogen voor het feit dat linkse recepten al decennia falen.”

Zweden had altijd het imago van het meest progressieve Europese land. Maar door deze verkiezingsuitslag zien we toch een kloof tussen die perceptie en de realiteit bij de Zweedse burger. “De Zweden worden geconfronteerd met identiek dezelfde problemen als Vlaanderen of Europa in zijn geheel”, aldus Van Grieken. “Zij begrijpen heel goed dat enkel met een authentiek rechts verhaal voor nationale identiteit, vrijheid, veiligheid en koopkracht de vervreemding, islamisering, globalisering en het welvaarts- en -veiligheidsverlies in Europa kan worden bestreden.”

De Zweden-Democraten, het ‘Zweedse Vlaams Belang’, is de grootste rechtse partij nu

Toen de Zweden-Democraten voor het eerst in het parlement zetelden in 2010, werden ze door alle andere partijen gemeden. Nu behalen ze een monsterscore van 20,6 procent van de stemmen, waarmee ze de grootste rechtse fractie zijn in het Zweedse parlement. Ze laten daarmee de centrumrechtse Gematigde Uniepartij van Ulf Kristersson achter zich. “Je ziet hier duidelijk dezelfde electorale verschuivingen als in Vlaanderen”, vervolgt Van Grieken. “Mensen vertrouwen niet meer op traditionele centrumpartijen die zichzelf verliezen in oeverloze compromissen en de anti-establishmentpartijen uitsluiten met cordons. Ze willen echt rechts beleid en dat kan enkel wanneer men samenwerkt met échte rechtse partijen.”

In welke mate die samenwerking er komt, hangt natuurlijk af van de andere partijen in het rechtse blok. Ook al scoorde Akeson zeer goed, het blijft twijfelachtig of hij premier mag worden als leider van een radicaal-rechtse partij. “Opnieuw een parallel met de Belgische politiek”, aldus nog Van Grieken. “Hopelijk speelt Kristersson niet volgens de regels van links en komt er een brede rechtse samenwerking met Akeson als premier.”

“Het wordt voor de N-VA ook alweer koorddansen om verder te blijven beweren dat er geen nationalistische succesverhalen in Europa te vinden zijn”, besluit Van Grieken, “want na Oostenrijk, Italië, Nederland, Denemarken, Estland enzoverder zal nu ook Zweden zich allicht aansluiten in het Europese rijtje van landen waar onze geestesgenoten aan de macht zijn gekomen of zijn.”