Nieuws
woensdag, 27 sep 2023

Vlaams Belang-fractie verlaat Vlaams Parlement tijdens tussenkomst Sihame El Kaouakibi

De Vlaams Belang-fractie heeft tijdens de tussenkomst van Sihame El Kaouakibi de plenaire vergadering tijdelijk verlaten uit protest. “Mevrouw El Kaouakibi maakt het parlement al meer dan twee jaar belachelijk”, zegt fractieleider Chris Janssens. “Ze heeft haar kiezers bedrogen, de belastingbetaler bedot en heel waarschijnlijk zwaar bestolen. Wij doen niet mee aan deze show. Er is maar één ding wat El Kaouakibi moet doen en dat is eindelijk haar ontslag aanbieden.”

Vandaag vindt in het Vlaams Parlement een debat plaats over de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Een erg opvallende verschijning was voormalig Open Vld-parlementslid Sihame El Kaouakibi. Zij maakte maandag tijdens de Septemberverklaring zelf al haar rentree, maar nam nu voor de eerste keer ook effectief het woord. De Vlaams Belang-fractie verliet daarop tijdelijk het parlement. “El Kaouakibi is hier enkel om een show op te voeren en lacht het parlement in het gezicht uit”, zegt Janssens. “We weigeren hieraan mee te doen. Wat ons betreft, is er maar één reden waarom El Kaouakibi vandaag nog het woord moet nemen en dat is om haar ontslag aan te bieden. Dit spelletje op kosten van de belastingbetaler heeft lang genoeg geduurd.”

“Wat ons betreft, is er maar één reden waarom El Kaouakibi vandaag nog het woord moet nemen en dat is om haar ontslag aan te bieden”

In 2021 werd El Kaouakibi in diverse audits beticht van subsidiefraude en valsheid in geschrifte beschuldigd. Haar organisatie Let’s Go Urban zou de draaischijf geweest zijn van massale subsidiefraude. Ongeveer een half miljoen euro belastinggeld werd aangewend voor persoonlijke doeleinden. Symbolisch was ook een peperdure keuken van meer dan 26.000 euro die werd aangekocht met subsidies van de stad Antwerpen, maar nooit bij de vzw zelf aankwam. El Kaouakibi verdween toen uit het Vlaams Parlement en diende maandenlang ziektebriefjes in zodat ze haar parlementaire wedde alsnog kon behouden.