Nieuws
zondag, 07 aug 2022

Vlaams Belang gaat zelf middelen inzamelen om bijen te redden

Ondanks de smeekbede van het Vlaams Bijeninstituut zullen de Vlaamse overheid en voogdijminister Zuhal Demir geen extra budget voorzien voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Daarom start het Vlaams Belang zelf een geldinzamelingactie via GoFundMe.  “Deze actie is niet alleen ter bescherming van onze bijen en biodiversiteit, maar ook voor onze mensen, in het bijzonder kinderen en ouderen”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. “Er zal waarschijnlijk eerst een dodelijk slachtoffer moeten vallen vooraleer de Vlaamse Regering in actie schiet, maar daar willen wij niet op wachten.”

Hoewel de Aziatische hoornaar aan een opmars bezig is in Vlaanderen, worden er momenteel geen nesten meer bestreden. Het Vlaams Bijeninstituut (VBI) dat hiervoor verantwoordelijk is, heeft namelijk gans haar budget voor dit jaar al opgebruikt door de vele extra verdelgingsopdrachten. En ondanks de vraag van het VBI voor extra middelen zal de Vlaamse overheid geen bijkomend budget voorzien voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Deze exoot vormt nochtans niet alleen een bedreiging voor de Vlaamse bijenpopulatie, maar ook voor de mens. Wanneer een hoornaar zich bedreigd voelt, kan deze namelijk een persoon steken of tijdelijk verblinden door gif in de ogen te spuiten, waarna een massale aanval met de ganse nest kan volgen. De voorzitter van het Vlaamse Bijeninstituut René De Backer verwacht dan ook dat er deze zomer nog een eerste dodelijk slachtoffer zal vallen.

“Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse overheid geen middelen voorziet voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar”, zegt Chris Janssens. “Moet er dan echt eerst een dode vallen vooraleer die de ernst van het gevaar inziet?”

Naar aanleiding van de Week van de Bij liet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zich recent fotograferen met haar bovenlichaam vol levende bijen. “Deze fotoshoot was tekenend voor de aankondigingspolitiek van de Vlaamse regering”, zegt Janssens nog. “Voor een mediacampagne wordt er geld noch moeite gespaard, maar wanneer er middelen nodig zijn voor de bescherming van onze bijen en onze mensen, geeft Demir niet thuis.”

Om ervoor te zorgen dat de nesten van de Aziatische hoornaar toch nog bestreden kunnen worden, start het Vlaams Belang daarom een geldinzamelactie ten behoeve van het Vlaams Bijeninstituut. “Wij roepen dus op om hen te steunen en hebben hiervoor een GoFundMe-actie opgestart”, aldus Janssens. “Wij hopen om 30.000 euro in te zamelen en zullen bovendien iedere ingezamelde euro verdubbelen. In tegenstelling tot de Vlaamse regering heeft het Vlaams Belang wel een hart voor mens en dier.”