Persberichten
zaterdag, 28 mrt 2020

Vlaams Belang “gedegouteerd” over praktijken Fedasil tegen vakantiesector

Vlaams Belang steunt RECREAD - de beroepsorganisatie in Vlaanderen van uitbaters van vakantieterreinen en dergelijke - in hun verzet tegen de recente praktijken van Fedasil. De koepelorganisatie stuurde recent een nieuwsbrief uit waarin duidelijk werd dat er meerdere klachten werden geuit na “verbaal gespierde taal” wegens Fedasil in hun zoektocht naar meer tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers. “De vakantiesector heeft het nu al moeilijk genoeg”, zo klinkt het bij het Vlaams Belang. “Nu nog eens deze mensen extra onder druk zetten is bijzonder ongepast.”

Het Vlaams Belang is “zeer teleurgesteld” in de nieuwste ontwikkeling in het Belgisch asielbeleid. Verschillende rapporten vanwege RECREAD geven aan dat Fedasil de sector onder druk probeert te zetten in een zoektocht naar dringende opvang voor asielzoekers. Fedasil zou hierbij “zeer openlijk gebruik[maken] van de kwetsbare positie waarin de kampeersector zich bevindt.” De koepelvereniging heeft protest aangetekend bij minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) en haalde ook verhaal bij Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). De vakantieberoepsorganisatie ziet zich evenwel gesteund door het Vlaams Belang.

“Vakantiesector al genoeg onder druk door coronacrisis, een asielcrisis moet er niet bij”

“De vakantiesector heeft het nu al moeilijk genoeg. Nu nog eens deze mensen extra onder druk zetten omdat bijzonder ongepast”, vertelt Kamerlid Ortwin Depoortere, die de commissie Binnenlandse Zaken voorzit. Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) sluit zich aan bij de kritiek van Depoortere: “Men zou denken dat De Block nu grotere zorgen heeft en dat het alle hens aan dek is om de gebrekkige voorbereiding tegen de corona-uitbraak te compenseren. Dat blijkt echter minder dan waar, enkel en alleen omdat men niet durft pleiten voor een asielstop of zelfs maar -vermindering.”

Het Vlaams Belang zal ook initiatief nemen omtrent de problematiek op Vlaams niveau. Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) zal Demir bevragen rond mogelijkheid om de druk op de leden van RECREAD te verlichten en “om hen bij te staan in hun verzet tegen de telefonische Fedasil-dwang”.