Nieuws
donderdag, 19 mrt 2020

Vlaams Belang geeft geen vertrouwen aan “slinks volmachtenkabinet Wilmès”

Het Vlaams Belang geeft geen vertrouwen aan het zogenaamde Wilmès II-kabinet, dat vandaag het vertrouwen vroeg in de Kamer. De nationalistische partij stelt dat Wilmès geen vertrouwen aan het parlement moest vragen, maar net met “schaamrood op de wangen” zich had moeten excuseren voor de Kamer, aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Dit omwille van “de bestuurlijke onkunde zowel voor als tijdens deze corona-crisis. En nu hebt u deze gezondheidscrisis misbruikt om uw postjes veilig te stellen. U vraagt eenheid en vertrouwen, maar eenheid kan ik u niet geven, want dat hebt u nooit gezocht. En vertrouwen wil ik u niet geven, want dat hebt u beschaamd.”

Vandaag vond in de Kamer de vertrouwensstemming plaats over het vernieuwde kabinet van premier Sophie Wilmès, dat na vandaag niet meer in lopende zaken zal opereren. De regering blijft echter bijzonder minoritair, met slechts 38 van de 150 zetels, maar kan rekenen op de steun in het parlement van de ‘Vivaldi-partijen’: DéFI, Groen, Ecolo, sp.a, PS, Open Vld, MR, cdH en CD&V. Het Vlaams Belang weigert echter om het vorige kabinet te depanneren en zich aan te sluiten bij - wat het noemt - deze cynische politieke spelletjes.

Vlaams Belang verwijt Wilmès om verliezers van de verkiezingen in het zadel te houden op de rug van de coronacrisis

“Het Vlaams Belang staat aan de kant van de bevolking, maar niet aan de kant van de regering die u hier vandaag voorstelt, mevrouw Wilmes”, zo liet Van Grieken weergalmen in de Kamer. “U vraagt twee zaken: eenheid en vertrouwen. Wel mevrouw Wilmes, wel beste regering, eenheid kan ik u niet geven, want die hebt u zelf nooit gezocht. En vertrouwen wil ik u niet geven, want dat vertrouwen hebt u de afgelopen dagen en weken beschaamd.”

Het Vlaams Belang verwijt Wilmès dat het een soort van noodregering van nationale eenheid voorstelt, maar dat het kabinet wel bestaat uit dezelfde excellenties die “deze crisis volledig hebben mismeesterd” en men de twee winnaars van de verkiezingen - PVDA en Vlaams Belang - niet heeft uitgenodigd. “Nochtans samen goed voor 1,4 miljoen stemmen. Men heeft ook nog eens de grootste partij van het land, toch ook goed voor 1 miljoen stemmen, publiekelijk de broek af gedaan. Il faut le faire!” 

Eerder liet het Vlaams Belang al weten dat het een bijzondere commissie in het leven wil roepen om de bijzondere machten van Wilmès op te volgen en te controleren zodat “deze corona-crisis geen corona-coup wordt”.