Persberichten
vrijdag, 05 jun 2020

Vlaams Belang: “Geweld tegen Brusselse brandweer moet prioritair aangepakt worden”

Vandaag berichtte de krant De Morgen dat Brussels Staatssecretaris Pascal Smet (sp.a-one.brussels) besloten heeft om het brandweerkorps extern te laten doorlichten om racisme op te sporen naar aanleiding van enkele incidenten. Volgens het Vlaams Belang herhaalt Smet dezelfde fout als bij de politie en heeft hij zijn prioriteiten niet op orde. “Men zou beter een doorlichting organiseren naar het geweld tegen de brandweer en de politieke laksheid die dit blijft toelaten”, vindt Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere. De partij wil zelfs brandweerlieden uitrusten met pepperspray om zichzelf te beschermen.

Regelmatig worden in bepaalde Brusselse wijken ambulanciers of brandweermensen aangevallen, worden hun voertuigen bekogeld, of worden ze zelfs opzettelijk in de val gelokt met valse oproepen. Het geweld tegen brandweerlui, (para)medisch personeel en zelfs politie stijgt in Brussel jaar na jaar. Het Vlaams Belang ziet dit hardnekkig fenomeen dan ook als de grootste uitdaging voor de Brusselse politiek.

Vlaams Belang noemt plannen Smet “te gek voor woorden”

Dat Pascal Smet, die zich eerder profileerde door de Brusselse politie in het beklaagdenbankje te duwen, doet dit nu opnieuw doet bij de brandweer, is volgens de partij dan ook “te gek voor woorden”. “Uiteraard keuren wij elke racistische uitlatingen of handelingen af en nemen wij dat ernstig”, vertelt Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere. “Maar brandweermannen proberen mensenlevens te redden, en krijgen daar als dank vaak scheldwoorden voor, soms zelfs een steen in het aangezicht. Natuurlijk zijn er dan frustraties binnen het brandweerkorps. We moeten dit prioritair aanpakken, daarmee tackel je ineens ook andere problemen.”

Bovendien is de partij van oordeel dat men de daders ook maar eens bij naam moet gaan noemen. “Laten we een kat een kat noemen: de daders van geweld tegen hulpdiensten en politie heten niet Kevin of Jean”, aldus nog De Brabandere. “Waarom wil Smet daar geen onderzoek naar? Of nog beter: Men zou beter een doorlichting organiseren naar het geweld tegen de brandweer en de politieke laksheid die dit blijft toelaten.”

Het Vlaams Belang zal zich dan ook verzetten tegen wat ze als een “nieuw rondje culpabiliseren van Pascal Smet” bestempelt. “Het lijkt er op dat nadat Smet de politie op het beklaagdenbankje wou duwen, nu een nieuw rondje culpabiliseren ten aanzien van de brandweer is gestart”, vertelt ook fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens (Vlaams Belang). “Wij gaan ons op alle mogelijke manieren verzetten. De Brusselse brandweer kan rekenen op de steun van het Vlaams Belang, net als de politie.” De partij gaat zelfs verder en wil hulpdiensten en politie meer middelen geven om zichzelf te beschermen. “Vlaams Belang vindt het hoog tijd dat ook brandweerlieden, medisch personeel en ambulanciers het recht krijgen pepperspray te dragen. Bovendien moet men de politie uitrusten met stroomstootwapens. Dit is niet dodelijk, maar werkt toch afschrikkend.”