Nieuws
woensdag, 08 jul 2020

Vlaams Belang heeft bedenkingen bij ‘code oranje’: “Waarom alweer onduidelijkheid creëren?”

Het Vlaams Belang is matig tevreden dat de regeringen in België enkele concrete stappen nemen omtrent het reisbeleid tijdens deze vakantie. Er komen enkele niet-vrijblijvende maatregelen, maar volgens het Vlaams Belang komen de maatregelen veel te laat en blijven er “zeer ernstige onduidelijkheden” over. Specifiek hekelt de partij de oranje kleurcode, die enkel ‘sterke suggesties’ met zich meebrengt. “Het is net deze vrijblijvende vaagheid die in het voorjaar voor fatale problemen heeft gezorgd. Geef de burgers duidelijkheid: deze landen zijn eerder veilig, en deze landen niet. Niet dit oranje-gedoe. Stop met dat vaag schipperen.”

De verschillende overheden in België hebben een akkoord gesloten rond de reisvoorwaarden tijdens de zomervakantie. Er komen een aantal zones in Europa die worden aangeduid met kleurcodes met bijhorende regels. Code rood betekent een reisverbod en een verplichte quarantaine en test voor zij die uit dit gebied terugkeren. Code groen betekent geen maatregelen. Bij code oranje wordt een quarantaine echter ‘sterk aangeraden’, maar zijn er evenzeer geen verplichtingen.

“Waarom hebben we niet geleerd uit onze voorbije fouten? Stop deze vrijblijvendheid”

Het Vlaams Belang is matig tevreden dat er nu tenminste een plan is en - meer dan een week sinds de start van de zomervakantie - er toch iet of wat richtlijnen zijn voor de burgers. “Maar veel blijft nog onduidelijk. De groene code is helder; het kan. De rode code evenzeer; het kan niet. Maar waarom hebben we deze tussenkleur gemaakt?”, reageert fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “We hebben toch intussen al geleerd wat we hebben aan vrijblijvende adviezen en overheden die dingen ‘aanraden’? En wat met reisverzekeringen in deze oranje zones? Dit is een gemiste kans om vaagheid en vrijblijvendheid te vermijden.”

Maar ook wat de niet-vrijblijvende regeling betreft - de rode kleurzone - heeft Vlaams Belang toch nog vragen. “Komen er wettelijke verplichtingen?”, vroeg Janssens deze namiddag in het Vlaams Parlement direct aan welzijnminister Wouter Beke (CD&V). “En zo ja, hoe zal deze verplichting gecontroleerd worden? Komt er een sanctie bij overtredingen? Hoe zal men autoreizigers controleren? Is er voldoende testcapaciteit om deze plannen uit te voeren, maar vooral, waarom is er opnieuw zo lang gewacht met deze plannen? Krijgen mensen betaald ziekteverlof als ze in quarantaine moeten en ze niet thuis kunnen werken? Er is hier één rode draad: Wouter Beke komt te laat.”

Tot slot eist het Vlaams Belang ook duidelijke maatregelen voor buitenlandse toeristen die ons land bezoeken.

Lees ook:
https://www.vlaamsbelang.org/vlaams-belang-stelt-corona-vakantieplan-voor-gaan-toch-niet-zelfde-fouten-krokus-maken/