Nieuws
maandag, 16 mrt 2020

Vlaams Belang hekelt afschaffing P-treinen: “Nu net meer ruimte maken”

Het Vlaams Belang wil dat er de komende weken meer treinen worden ingelegd  en draagt mobiliteitsminister François Bellot (MR) op om hiervoor het nodige te doen. Dat laat de partij weten nadat de NMBS zo’n honderdtal piekuurtreinen liet afschaffen. “Op dit moment P-treinen afschaffen is waanzinnig winstbejag. Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven, maar wie met de trein moet, moet dit kunnen met zoveel mogelijk sociale afstand.”

Vorige week installeerde de Nationale Veiligheidsraad een aantal noodmaatregelen zoals het sluiten van de scholen. Ook werd er opgeroepen maximaal thuis te blijven. Door een verminderde pendelvraag besloot de NMBS echter ook op het aanbod te minderen om zo minder kosten te maken. 

Vlaams Belang vraagt Bellot en NMBS om P-treinen opnieuw in te zetten en om coronaplan dat op korte termijn kan bijdragen aan strijd tegen coronavirus

“Onbegrijpelijk”, zegt Kamerlid Frank Troosters Frank Troosters (Vlaams Belang). “Op dit moment piekuurtreinen afschaffen is waanzinnig winstbejag. Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven, maar wie met de trein moet, moet dit kunnen met zoveel mogelijk sociale afstand. Bellot moet de NMBS-top terugfluiten en net meer treinen tijdens de piek opleggen.”

Concreet wil het Vlaams Belang dat Bellot de medische adviezen van experts als viroloog Marc Van Ranst opneemt en oplegt aan de NMBS. De raden van bestuur en de directiecomités van NMBS en Infrabel moeten tevens een ‘coronaplan’ op poten zetten om de besmettingen zoveel mogelijk in te dijken. “Dat moet gaan over maatregelen in de stations, voor de passagiers en het personeel, maar ook over het inleggen van meer treinen om het sociaal contact tijdens de piekuren te minimaliseren.”

Troosters zal donderdag minister Bellot interpelleren over de materie en de eisen van het Vlaams Belang.