Nieuws
donderdag, 14 dec 2023

Vlaams Belang hekelt erbarmelijke munitievoorraden Defensie

Foto: iStock. Vlaams Belang hekelt erbarmelijke munitievoorraden Defensie

Het Vlaams Belang is scherp voor de staat van de munitievoorraden van de Belgische Defensie. “Volgens NAVO-admiraal Bauer is de bodem van het vat bereikt, omwille van de aanhoudende broodnodige leveringen aan Oekraïne”, stelt Kamerlid Steven Creyelman, die in de commissie Landsverdediging minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) hierover aan de tand voelde. “Dit betekent dat voor België, hekkensluiter van het bondgenootschap, de bodem er gewoon uitvalt.” 

Vlaams Belang maakt zich ernstige zorgen over de munitie- en wapenvoorraden van de Belgische Defensie. Deze waren al in slechte staat en geraken door de aanhoudende leveringen aan Oekraïne zeer moeilijk aangevuld. “We leveren wapens en munitie aan Oekraïne, maar niet uit volle voorraden”, aldus Creyelman, “De Europese defensie-industrie is niet op schaal om massaal te produceren, waardoor we onze voorraden moeilijk aangevuld krijgen terwijl we Kiev bevoorraden.”

“We moeten eindelijk een geloofwaardige bijdrage aan de collectieve verdediging van de NAVO kunnen leveren”

Ex-vice-stafchef en generaal Marc Thys kaartte het probleem recent nog aan in het VRT-programma ‘De Afspraak’. “Thys benoemde de problematiek onomwonden”, vervolgt Creyelman. “En ik sluit mij naadloos bij zijn bewoordingen aan: als België vandaag in oorlog was, zou het na enkele dagen met stenen moeten gooien omdat de kogels op zijn.”

En zo’n oorlogsscenario is onwaarschijnlijk, maar niet geheel denkbeeldig. Generaal Thys sprak over de Russische militaire dreiging ten aanzien van NAVO-landen in de Baltische Staten, meer bepaald Letland. Creyelman bevroeg de minister tijdens de commissie naar haar plan van aanpak, wanneer een worst case-scenario zich zou voltrekken en de NAVO onder vuur zou komen. Minister Dedonder verwees in haar antwoord naar haar Readiness-actieplan, om de voorraden van Defensie weer op peil te brengen. “Ze sprak over een investeringspakket van 1 miljard euro”, merkt Creyelman tot slot op. “Ruim onvoldoende, want generaal Thys had het over 5 tot 7 miljard wanneer we in staat willen zijn om reservevoorraden aan te leggen die ons wapenen tegen een conflict met Rusland. Wij roepen Vivaldi op om véél meer te investeren, zodat we eindelijk een geloofwaardige bijdrage aan de collectieve verdediging van de NAVO kunnen leveren.”