Persberichten
vrijdag, 23 jul 2021

Vlaams Belang hekelt neutrale zone Mahdi: “Onderhandelde oplossing geen oplossing, maar nieuw probleem”

Het Vlaams Belang klaagt de ‘oplossing’ van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) aan in de hetze rond de hongerstakende illegalen. Zij werden aangezet om hun hongerstaking te stoppen en werden beloond met de belofte dat ze een snellere reguralisatieronde konden doorlopen via de ‘neutrale zone’. Die zone is sinds vandaag het theater van een gespannen sfeer en onregelmatigheden gezien er ook illegalen samentroepen die nooit deel uitmaakten van de hongerstaking. “Er mag geen voorkeursregeling zijn, want zo beloon je chantage en bouw je de weg naar nieuwe hongerstakingen. We zien nu al het aanzuigeffect van deze slappe politiek. De enige oplossing is consequent de wet uitvoeren: illegalen moeten zo snel mogelijk worden uitgezet.”

Het Vlaams Belang ziet de chaos in de neutrale zone met lede ogen aan. Omwille van de onregelmatigheden liet Mahdi weten dat de zone ‘maandagsluit voor het algemeen publiek’. Nu moeten de ‘organisaties die bij de hongerstaking betrokken waren’ (lees: radicaal links-activistische pro-open-grenzen-organisaties zoals de aan PVDA verbonden artsen) lijsten aanleveren van wie bij de hongerstaking betrokken was. Het Vlaams Belang kaart echter aan dat dit rechtswillekeur veroorzaakt, chantage beloont en de verblijfswetgeving ondermijnt.

Makke Mahdi schept de omgekeerde wereld: wie het meest wet overtreedt, wordt beloond met regularisatie - wie de staat chanteert, krijgt voorkeursbehandeling

“Uit de mond van de woordvoerder van Mahdi, Sieghild Lacoere, horen we hoe nu de vork in de steel zit”, schetst Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Daar luidt het dat ‘enkelwie in hongerstaking was, zijn dossier sneller behandeld ziet’. Dat is direct toegeven aan chantage en de zaden zaaien van nieuwe hongerstakingen. Er mag geen voorkeursbehandeling zijn, want zo voegt men alleen maar meer rechtswillekeur toe aan een al veel te omslachtige en langdradige asielprocedure.”

“Bovendien moet de wet opnieuw zuiver worden geïnterpreteerd zonder achterpoortjes; achterpoortjes die net gecreëerd door zo lang mogelijk de verblijfswetten te overtreden”, vervolgt Van Langenhove, die verwijst naar het feit dat regularisatiecriteria rechtevenredig gebaseerd zijn op hoelang men al (illegaal) in dit land verblijft. “Wie zijn asielaanvraag geweigerd ziet, moet ofwel onmiddellijk uitgezet worden, of vastgehouden worden in afwachting van uitzetting - en dat is het geval voor alle hongerstakers en wie op dit moment toestroomt aan de neutrale zone. Nu schept Makke Mahdi de omgekeerde wereld: zij die het meest de wet overtreden, krijgen het minst straf en worden beloond met een reguralisatiepad. Door de hongerstakers ook nog eens voorkeursbehandelingen te geven, laat men helemaal de trappers los.”

Het Vlaams Belang roept dan ook op om de neutrale zone niet ‘af te sluiten voor het algemene publiek’, maar om deze te sluiten voor iedereen. “Alle aanwezige illegalen moeten worden opgepakt in afwachting van hun uitzetting. Wij kunnen niet alle inwoners van Marokko, Tunesië, en ga zo maar door opnemen. De asielwet is heel duidelijk en dient voor politiek vervolgden en oorlogsvluchtelingen - en zij dienen bovendien te gaan naar het dichtstbijzijnde veilige land, niet naar het land met de beste sociale zekerheid en welvaart.”

⚠️ BREEK ⚠️ Honderden illegalen proberen de ‘neutrale zone’ binnen te dringen om ook papieren te krijgen. Dit is het voorspelde(!) aanzuigeffect gecreëerd doordat @SammyMahdi toegaf aan pure chantage.
De gevolgen van Makke Mahdi in beeld 👇🏻 @VTMNIEUWS @vrtnws pic.twitter.com/JebWipTQ42

— Tom Van Grieken (@tomvangrieken) July 23, 2021