Vlaams Belang helpt De Crem aan wisselmeerderheid

Het Vlaams Belang levert vanavond een wisselmeerderheid aan burgemeester Pieter De Crem (cd&v) in Aalter. Hierdoor zal de verordening in Aalter, waarbij niet-Belgen eerst een woonstkwaliteitcontrole moeten ondergaan, lichtjes worden bijgestuurd. Woonstcontroles blijven echter nog steeds mogelijk. Nochtans wil coalitiepartner N-VA de verordening volledig schrappen. “Wij zijn steeds voorstander geweest van wooncontroles. Vandaar dat wij hiervoor vanavond de wisselmeerderheid leveren aan De Crem”, stelt Paul Beheyt, fractieleider Vlaams Belang Aalter. “Dit is immers beleid van het gezond verstand én de wens van veel burgers in Aalter. Dat steunen wij.”
Het inschrijvingsbeleid van burgemeester De Crem in Aalter haalde in maart uitgebreid het nieuws. Uit onderzoek zou blijken dat niet-Belgen langer zouden moeten wachten op een adreswijziging. Niet-Belgen krijgen eerst een controle van de woonstkwaliteit. De Aalterse verordening zorgde de voorbije maanden op nationaal niveau voor heel wat commotie. Minister Hilde Crevits (cd&v), bevoegd voor lokale besturen, sommeerde het Aalterse gemeentebestuur om maatregelen te treffen.
Vanavond wordt de bewuste verordening behandeld tijdens de gemeenteraad. De coalitiepartners cd&v en N-VA staan ondertussen lijnrecht tegenover elkaar: cd&v wil enkel artikel 5 schrappen, waardoor de verordening volledig gelegitimeerd zou worden én woonstcontroles mogelijk blijven. De N-VA daarentegen dient een tegenvoorstel in waarin de hele verordening op de schop gaat. “Wij als Vlaams Belang zijn voorstander van deze woonstcontroles, die echt nodig zijn. Daarom voorzien wij in een wisselmeerderheid om het voorstel van De Crem erdoor te krijgen en stemmen wij tegen het voorstel van de N-VA. Woonstcontroles zullen dus mogelijk blijven”, reageert Beheyt.
“De lokale besturen hebben net nood aan een wettelijk kader om te kunnen zeggen ‘genoeg is genoeg’”
Voor het Vlaams Belang staat de kwestie in Aalter symbool voor een probleem waarmee burgemeesters en lokale besturen in heel Vlaanderen worden geconfronteerd. “De lokale besturen zijn immers het grootste slachtoffer van het federale wanbeleid inzake migratie. De lokale besturen hebben net nood aan een wettelijk kader om te kunnen zeggen ‘genoeg is genoeg’ maar op federaal niveau laat men hen volledig in de steek. De Crem heeft, zoals het een burgervader betaamt, de stem van het gezond verstand gevolgd én heeft geluisterd naar de wens van zijn inwoners. In Aalter is het draagvlak voor migratie allang bereikt. Het Vlaams Belang steunt daarom burgemeester De Crem met dit beleid”, verduidelijkt Beheyt.
Het Vlaams Belang diende overigens in maart nog een wetsvoorstel in om een wettelijk kader te creëren, zodat gemeenten een migratiestop kunnen invoeren als hun absorptievermogen van niet-EU-vreemdelingen is bereikt is. In plaats van lokale besturen te helpen met de broodnodige wetgeving om deze problematiek aan te pakken, stemde de meerderheid - cd&v incluis - het voorstel weg.