Nieuws
dinsdag, 19 jul 2022

Vlaams Belang herbepleit Knock-Out-plan na geweld in Blaarmeersen

Het Vlaams Belang verzet zich na het zoveelste geweld van Brusselse voornamelijk allochtone jongeren op de Gentse Blaarmeersen en roept minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) op om desnoods via optreden van de provinciegouverneur eindelijk de broodnodige, hardere beveiligingsmaatregelen in te laten voeren. “De lakse ‘pamperaanpak’ van Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) resulteert alleen maar in straffeloosheid en is een uitnodiging voor relschoppers”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Als De Clercq niet het lef heeft op te treden, dan moeten de gouverneur of de minister dat zelf doen.” Het Vlaams Belang pleit voor de snelle invoering van het recent voorgestelde Knock-Out’-Overlastplan.

In de Gentse Blaarmeersen werden maandagmiddag twee redders, het slachtoffer van zogenaamde ‘Brusselse jongeren’; intussen codetaal voor allochtone relschoppende jongemannen. Nadat de redders enkele minderjarige amokmakers, nauwelijks 14 en 16 jaar oud, tot de orde riepen toen ze zich misdroegen, werden ze in elkaar geslagen. Een van de redders raakte gekwetst aan de lip, de tweede werd zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis.

“Hoog tijd voor de invoering van ons Knock-Out-Overlastplan”, aldus Depoortere. “Dat plan voorziet in scherpere maatregelen tegen overlast en criminaliteit in recreatiegebieden en voorziet onder meer in scherper politietoezicht via identiteitscontroles, zowel ter plaatse, als op de toegangswegen, maar ook in een gecoördineerde aanpak via een taskforce.”

“Recreatiegebieden zoals de Blaarmeersen moeten opnieuw plaatsen worden waar je zorgeloos kan genieten van het mooie weer”

“Hoe lang wil burgemeester De Clercq dit geweld nog toestaan? Wanneer zal hij een permanente politiepost plaatsen aan de Blaarmeersen? Wanneer komen er verscherpte identiteitscontroles? En wanneer zal hij van zijn bevoegdheid om een plaatsverbod op te leggen gebruik maken?”, vraagt Depoortere zich af.

“Wij hebben een volledig actieplan op tafel gelegd”, besluit Depoortere, “ik vraag dan ook aan minister van Binnenlandse Zaken Verlinden om het ernstig te nemen en er de nodige conclusies uit te trekken. Het Vlaams Belang heeft alvast de antwoorden.”