Nieuws
woensdag, 22 mrt 2023

Vlaams Belang herdenkt aanslagen 22 maart

Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang herdenkt aanslagen 22 maart

Vandaag is het zeven jaar geleden dat de islamitische terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem in het metrostation Maalbeek plaatsvonden. Het Vlaams Belang legde een bloemenkrans neer aan het monument voor de slachtoffers. “We mogen deze bloedige aanslagen nooit vergeten en moeten er alles aan doen dat iets gelijkaardigs ooit nog kan gebeuren.” De partij kaart ook het feit aan dat er nog steeds slachtoffers onvergoed zijn.

Op 22 maart 2016 werden door teruggekeerde Syriëstrijders verschillende zelfmoordaanslagen gepleegd in ons land. Daar kwamen 32 mensen bij om het leven. Meer dan 300 mensen raakten gewond. “Vandaag is een immens trieste dag die ons herinnert aan één van de donkerste dagen in onze recente geschiedenis”, zegt Senator Bob De Brabandere. “We zijn het verplicht eruit te leren. Deze aanslagen konden enkel plaatsvinden door het lakse beleid dat jarenlang door onze regeringen werd gevoerd. Het Vlaams Belang waarschuwde al jaren voor dit verschrikkelijke scenario.”

“Slachtoffers die compleet getraumatiseerd zijn door de gebeurtenissen worden verplicht om jarenlang te vechten voor een correcte vergoeding”

In totaal werd er door verzekeraars al 65 miljoen euro uitgereikt aan de slachtoffers van de aanslagen. Maar sommige slachtoffers wachten ook nog steeds op een vergoeding. “Compleet onaanvaardbaar”, aldus Kamerlid Katleen Bury. “Slachtoffers die compleet getraumatiseerd zijn door de gebeurtenissen worden verplicht om jarenlang te vechten voor een correcte vergoeding.” 

Het Vlaams Belang diende een wetsvoorstel in om de termijn waarin slachtoffers moeten wachten op een vergoeding drastisch te verkorten. “Het is mede dankzij onze druk dat er eindelijk schot in de zaak kwam en er nu zicht is op een vlottere vergoeding voor terreurslachtoffers”, aldus nog Bury. “Maar de nieuwe regeling zal niet gelden voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016. Dat is bijzonder pijnlijk. Voor hen is er dus nog steeds geen afdoende vergoedingsregeling.”