Persberichten
zaterdag, 30 sep 2023

Vlaams Belang Jongeren starten ludieke inzamelingsactie tegen door Conner Rousseau opgelegde censuur 

De Vlaams Belang Jongeren kondigen de lancering aan van een ludieke GoFundMe geldinzamelingsactie ter ondersteuning van VTM Nieuws in hun juridische strijd tegen censuur opgelegd door Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. “Als jongerenbeweging zijn wij vastbesloten om de persvrijheid en onafhankelijke journalistiek te beschermen”, zegt VBJ-voorzitter en Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans. “Helaas gelden er in dit land blijkbaar andere wetten, afhankelijk van de ideologische kleur van een individu.”

Gisterenavond raakte bekend dat Conner Rousseau via een éénzijdig verzoekschrift bij de rechtbank een publicatieverbod oplegde aan VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. De twee mediakanalen zouden met een reportage en artikel komen over het incident in de nacht van 1 op 2 september, waarbij de voorzitter van Vooruit in Sint-Niklaas racistische opmerkingen gemaakt zou hebben tegenover twee agenten. Rousseau, die zelf spreekt van een vriendelijke babbel, wil liever niet dat die vriendelijke babbel in de pers wordt gepubliceerd. Zijn advocaten zeggen ook dat er weinig aan de hand is, wat ze naar eigen zeggen weten uit "hooggeplaatste bronnen". De media mogen niet meer berichten over deze zaak, op straffe van een dwangsom van 1000 euro per uur.

“Als jongerenbeweging zijn wij vastbesloten om de persvrijheid en onafhankelijke journalistiek te beschermen”, zegt Brusselmans. “Daarnaast vinden we dat een politicus verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn daden. Helaas gelden er in dit land blijkbaar andere wetten, afhankelijk van de ideologische kleur van een individu. Moest het over iemand van het Vlaams Belang gaan, was geen enkele dwangsom hoog genoeg om berichtgeving tegen te houden. Nu moeten we helaas vaststellen dat VTM Nieuws en HLN zich laten tegenhouden door een dwangsom van 1000 euro, klein geld voor een mediaconcern zoals DPG.”

VBJ benadrukt dat de actie een ludiek karakter heeft en wil aantonen hoe scheef de verhoudingen zitten in ons land tussen media en politiek, maar ook tussen politiek en rechterlijke macht. "De inzamelactie is louter symbolisch en indien er toch geld op de GoFundMe terecht komt, zal die doorgestort worden naar Huizen van Vlaamse Solidariteit voor de kerstpakketten die zij jaarlijks uitdelen aan mensen in geldnood”, besluit Brusselmans.