Persberichten
dinsdag, 09 jun 2020

Vlaams Belang kiest kant Vlaamse textielsector in conflict mondmaskers: “Geknoei vanjewelste”

Het Vlaams Belang laat weten “resoluut de kant te kiezen van de Belgische textielsector”. Dit nadat informatie er op zou wijzen dat de langverwachte mondmaskers die defensieminister Philippe Goffin (MR) bij een obscuur postbusbedrijf Avrox uit Luxemburg bestelde slechts te wassen zijn op 30 graden Celsius, ver beneden de door de WHO aangeraden 60 graden. “De keuze voor een buitenlands én louche bedrijf was al erg genoeg, nu blijken de mondmaskers gewoonweg niet veilig.”

Volgens informatie waar textielkoepels Creamoda, Febelsafe en FBT hun handen op konden leggen “blijkt dat de maskers énkel gewassen mogen worden met de hand en op 30 graden”. Eerder was er al controverse rond het mondmaskerorder, niet (enkel) omdat deze zo laattijdig op gang kwam, maar vooral omdat de bestelling werd geplaatst bij een obscuur postbusbedrijf uit Luxemburg, daarmee de eigen textielsector buiten spel zettend. Dit na gelijkaardige onregelmatigheden bij een Belgisch-Chinese handelaar en een Belgisch-Turkse handelaar zonder relevante ervaring (en waarvan die laatste tevens partijgenoot bleek te zijn van opdrachtgever en Open Vld-minister van Volksgezondheid Maggie De Block). De textielsector reageert boos en krijgt daarbij de steun van het Vlaams Belang.

Creyelman: “Als dit waar is, kan dit niet zonder gevolgen blijven”

“Het was al hallucinant dat Goffin ten eerste een bestelling deed bij een bedenkelijk bedrijf, gezien alle vorige blunders door onder meer De Block”, zegt Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang). "Maar het was des te pijnlijker om te zien hoe onze eigen textielbedrijven werden voorbijgestoken ondanks twee maanden overleg. En nu, nadat er eindelijk een soort van licht aan het einde van de tunnel is en de burgers zes weken na de verplichtingen hun mondmaskers zouden gaan krijgen, blijken ze onveilig en dus niet bruikbaar. Zo blijkt uit de info van onder meer Creamoda en wie zijn wij om die informatie in twijfel te trekken.”

Zowel de Hoge Gezondheidsraad als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseren ten sterkste om mondmaskers op minstens 60 graden te wassen, om zo virussen te doden. Op maakjemondmasker.be staat dezelfde richtlijn te lezen. Met andere woorden: de maskers van Goffin zijn veredelde wegwerpmaskers. Het Vlaams Belang zal Goffin dan ook over de materie op de rooster leggen en nagaan of de bezwarende informatie klopt. “Als dit waar is, kan dit niet zonder gevolgen blijven. Is Avrox in fout, dan moet dit bedrijf fel beboet worden, was het Goffin, dan moet de MR haar conclusies trekken.”