Nieuws
donderdag, 03 dec 2020

Vlaams Belang klopt nogmaals op tafel om “asociale lage-emissiezones af te voeren”

Het Vlaams Belang krijgt gelijk in een nieuw rapport van Omgeving Vlaanderen en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over de impact van de lage-emissiezones (LEZ’s) in Antwerpen en Gent. “Meer bepaald over de harde gevolgen van de LEZ-zones voor de meer kwetsbare gezinnen”, zo zei Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) woensdag in het Vlaams Parlement. “Iets waarvoor wij al sinds 2017 hebben gewaarschuwd.”

 

Sociaal kwetsbaardere gezinnen bezitten vaak een oudere auto, en worden dus harder getroffen dan andere gezinnen. Zij moeten hun auto die niet aan de normen van de LEZ beantwoordt van de hand doen, maar zij hebben vaak niet de middelen om zomaar een recentere wagen aan te kopen die wél voldoet aan de criteria van die LEZ’s. “Dat is schrijnend”, aldus Claes woensdag, “want voor veel van deze mensen is het kunnen beschikken over een wagen toch wel vrij levensnoodzakelijk, zowel voor professionele activiteiten als voor een kwalitatief gezinsleven.”

Bart Claes: De steeds strengere lage-emissiezones ondermijnen de betaalbaarheid van wagenbezit ”

Voor het Vlaams Belang zijn de lage-emissiezones absoluut niet het correcte middel om tot een beter leefmilieu te komen. “Integendeel, ze leiden vaak tot mobiliteitsarmoede, jagen de mensen weg uit onze steden en maken onze bedrijven daar ook veel minder competitief”, zo besloot Claes. “Met de lage-emissiezones lijkt het wel alsof men de oplossing erger heeft gemaakt dan het probleem”. 

Het Vlaams Belang riep de regering dan nogmaals op om het LEZ-systeem af te schaffen en drong er daarbij ook op aan om alvast de door minister Demir aangekondigde plannen voor de uitbouw van zogenaamde “ultralage-emissiezones” met nog veel strengere normen op te bergen. Want daar zouden uiteraard opnieuw vele tienduizenden Vlaamse wagenbezitters het slachtoffer van worden.