Nieuws
vrijdag, 04 jun 2021

“Vlaams Belang klopt op tafel om maatregelen horeca te herzien”

Het Vlaams Belang wil dat de Vlaamse regering haar standpunt herziet wat betreft de sluitingsuren van de horeca. Momenteel mogen uitbaters zonder terras minder lang openhouden dan degenen met. “Dat is pure Kafka”, zei Vlaams Volksvertegenwoordiger Ilse Malfroot (Vlaams Belang) in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Daarnaast mogen uitbaters enkel tafels van 4 personen aanbieden, terwijl buiten horecazaken mensen in open lucht aan tafels met 10 personen kunnen zitten. “Die beperkende maatregelen zorgen voor een extra last op de rug van de uitbaters, daarom moet dat sluitingsuur gewoon afgeschaft worden en de mensen gelijk behandeld worden op café dan erbuiten.”

Vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw bijeen om de heropening van de horeca te bespreken. Eerder besliste het comité via een ministerieel besluit zonder enig voorafgaand parlementair debat dat de terrassen vanaf 9 juni open mogen tot 23.30 uur, maar dat de binnenruimtes slechts open mogen tot 22 uur. “Dictatoriaal werd dit ons door de strot geduwd”, zei Ilse Malfroot (Vlaams Belang). Het parlementslid roept de regering nu op om dit te herzien. 50 procent van de bevolking is gevaccineerd, ex-coronapatiënten hebben immuniteit opgebouwd en de cijfers blijven dalen. Waar wachten we nog op?”

“De horeca moet gelijk behandeld worden, de sector heeft al genoeg leed gehad”

Volgens het Vlaams Belang is het onlogisch dat uitbaters zonder terras door deze maatregel financieel verlies dreigen te lijden. “Economisch gezien is de horeca-uitbater zonder terras dan weer de dupe, want hij moet zijn zaak sluiten en loopt inkomsten mis”, reageert Malfroot. Op vraag van het parlementslid kondigde Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) voorzichtig aan dat ze de noodzaak inziet van een gelijk sluitingsuur. “De minister moet hier dan naar handelen en het Overlegcomité vragen om het sluitingsuur van 22 uur te verlaten naar 1 uur ’s nachts, of zelfs af te schaffen, zodat uitbaters opnieuw rendabel kunnen werken.”

Malfroot hekelt ook de vage maatregel van de bubbels. “Uitbaters moeten gendarme spelen in hun eigen zaak en tegen klanten zeggen dat ze maar met vier aan een tafel mogen zitten”, gaat Malfroot verder. “Dat schept een verkeerd beeld omdat er daar in privésfeer en op publieke plaatsen geen controle op is en men dan wel met tien kan verzamelen.” Het Vlaams Belang eist helderheid en Malfroot riep de minister op om ook “de belangen van de horeca-uitbaters en de horecabezoekers te verdedigen”.