Nieuws
dinsdag, 17 nov 2020

Vlaams Belang krijgt gelijk over Belgische aanpak coronapandemie

Het Vlaams Belang werd op 16 november in de Bijzondere Covidcommissie in de Kamer bevestigd in haar visie op de desastreuze Belgische aanpak van de coronapandemie. Richard Horton, professor aan universiteiten in Londen en Oslo en tevens hoofdredacteur van het prestigieuze medische tijdschrift The Lancet, stelde er onomwonden dat “de meeste van de 14.000 Belgische coronadoden hadden kunnen worden vermeden”.

“België reageerde te laat”, aldus Horton. “Het systeem schoot tekort.” De Engelse professor antwoordde dit op een vraag van Kamerfractievoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang). Voor Pas, die samen met partijgenoot en fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens eerder het ‘Corona Blunderboek’ schreef, is deze bikkelharde conclusie absoluut geen verrassing.

Barbara Pas: “Mocht Maggie De Block in Frankrijk minister zijn geweest, was ze vervolgd en had ze al een huiszoeking gekregen”

Terugblikkend op haar coronabeleid als toenmalig minister van Volksgezondheid liet Maggie De Block (Open Vld) in verscheidene kranten optekenen dat ze “de juiste maatregelen” had genomen “op het juiste moment”, en dat ze bijgevolg “trots” op zichzelf mocht zijn. “Deze uitlatingen geven nu wel een heel wrang gevoel”, oordeelt Pas. “Eigen lof stinkt, maar in dit geval had De Block ook absoluut niets om lovend over te zijn. Zoiets is de schaamte ver voorbij.”

“Hoe dwaas de woorden van De Block ook waren, lachwekkend zijn ze allerminst”, vervolgt Pas. “Er zijn tenslotte inmiddels 14.000 doden te betreuren.” De onweerlegbare feiten die zorgden voor de slechtste resultaten zijn genoegzaam bekend. Minister De Block had voor de coronapandemie een volledige stock van miljoenen mondmaskers laten vernietigen zonder ze te vervangen. En vervolgens trachtte ze die "criminele nalatigheid" zoals viroloog Marc Wathelet dit noemde, te maskeren door de ernst van de situatie weg te lachen. Daarenboven liet ze na tijdig de grenzen te sluiten of feestjes te verbieden op de vooravond van de lockdown, klinkt het tot slot.

“Eigenlijk zou het eerder aan een strafrechter dan aan parlementairen moeten zijn om over het wanbeleid van Maggie De Block te oordelen”, besluit Pas. “De Bijzondere Covidcommissie die momenteel in de Kamer de aanpak van de coronapandemie nagaat is tot op heden immers een lachertje gebleken. Men heeft uit angst geen volwaardige onderzoekscommissie met de bevoegdheden van een onderzoeksrechter willen installeren. En de voorzitter van de commissie, Robby De Caluwé, is een Open Vld’er wiens enige bekommernis is de gemaakte blunders te minimaliseren."