Nieuws
woensdag, 26 jan 2022

Vlaams Belang krijgt gelijk over daling koopkracht

Al maanden verkondigt het Vlaams Belang dat alle burgers ondervinden dat hun koopkracht daalt en dat het leven sterk duurder wordt én duurder zal worden. “Nu wordt dit ook bevestigd door handelsfederatie Comeos, die het komende jaar grote prijsstijgingen verwacht, vooral in de non-foodsector, maar ook in de supermarkten”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Helaas werd onze motie met concrete maatregelen om de inflatie af te remmen, eerder deze maand weggestemd.”

“De daling van de koopkracht gaat al lang niet meer alleen over energie of over een duurdere kar in de supermarkt. Ook wie bijvoorbeeld wil bouwen of renoveren, zal de prijsstijgingen fameus voelen”, voorspelt Van Lommel. “En naar de oorzaken is het niet ver zoeken: stijgende grondstoffenprijzen, een verhoogde vraag, lage rentes, hoge transportprijzen, torenhoge taksen en spectaculair stijgende energieprijzen.”

“Omwille van politieke spelletjes worden concrete maatregelen om de koopkracht te vrijwaren van tafel geveegd”

“En het resultaat hiervan is uiteraard een prijsstijging met inflatie tot gevolg, waardoor de koopkracht van de mensen daalt”, vervolgt Van Lommel. “En we hebben het laatste nog niet gezien, want prijsstijgingen worden vertraagd doorgerekend. Paars-groen gaat er maar van uit dat de inflatie zelf overgaat, maar wij zijn ervan overtuigd dat deze inflatie een permanent karakter zal krijgen.”

Het Vlaams Belang wijst erop dat in dat verband de huurprijzen naar schatting ook met 5,2 procent omhoog zullen gaan, omdat deze aangepast worden aan de gezondheidsindex. “Een automatische loonindex is niet voldoende”, vervolgt Van Lommel. “Want dit biedt geen bescherming voor de gespaarde zuurverdiende centen van de mensen. Hun spaargeld verdampt.”

“Stijgende lonen ten gevolge van de inflatie zullen opnieuw worden doorgerekend aan de eindklant, die zijn koopkracht ziet dalen, waardoor we in een inflatoire cirkel terecht dreigen te komen”, besluit Van Lommel. “En dit moeten we absoluut doorbreken. Enerzijds stellen we voor de lasten op energie te verlagen, en anderzijds stellen we voor hetzelfde te doen met de lasten op arbeid. Op die manier zullen de nettolonen stijgen zonder dat de globale loonkost stijgt. Dit remt de inflatie af en zorgt ervoor dat onze concurrentiepositie ten opzichte van de andere EU-landen op peil blijft.”