Persberichten
woensdag, 08 mei 2024

Vlaams Belang krijgt gelijk: premies voor elektrische wagens onbetaalbaar

Foto: iStock. Vlaams Belang krijgt gelijk: premies voor elektrische wagens onbetaalbaar

Het Vlaams Belang heeft steeds gewaarschuwd voor de onbetaalbaarheid van de premie voor elektrische wagens, en krijgt vandaag hierover gelijk. “Het is een dwaze verkiezingsstunt geweest van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld)”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. Dat geld kan veel beter besteed worden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een fatsoenlijke dienstverlening van De Lijn. Uitgerekend dit jaar werden nog erg veel lijnen en ritten geschrapt.

Voor de premies van 2024 had de Vlaamse regering aanvankelijk twintig miljoen euro uitgetrokken. En mocht dat onvoldoende zijn, zou er nog zes miljoen euro extra uit de klimaatmiddelen voor worden aangewend. Nu blijkt echter dat als alle aanvragen – voor een vijfduizendtal nieuwe en een duizendtal tweedehandswagen – ontvankelijk verklaard worden, het al om een bedrag van meer dan 27 miljoen euro aan premies zou gaan. “Het is ten zeerste de vraag waar de Vlaamse regering dit extra geld zal vandaan halen”, aldus Claes. “Een nieuwe uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens is voor ons uitgesloten.”

“Premiebeleid is asociaal”

Het Vlaams Belang heeft de premie steeds beschouwd als ondoordacht beleid, paniekvoetbal van de Vlaamse regering omdat die beslist had dat vanaf 2029 geen nieuwe wagens met een verbrandingsmotor verkocht mogen worden. “Een krankzinnig verbod, dat vooral voor de onbetaalbaarheid van een eigen gezinswagen zal zorgen”, gaat Claes verder. “Het is verre van zeker dat elektrische wagens tijdig even betaalbaar zullen worden als een wagen met een verbrandingsmotor, en dus kwam de Vlaamse regering met overhaaste maatregelen zoals het premiebeleid op de proppen.”

“We blijven ons verzetten tegen dit asociaal premiebeleid, waarvan enkel mensen die al van plan waren een elektrische wagen aan te schaffen gebruik maken”, besluit Claes. “De Vlaamse regering moet haar goedkope, onbetaalbare en onrealistische verkiezingsbeloftes laten vallen, en een sociaal gelaat tonen. Ze kan al beginnen met de busritten en bushaltes die ze deed verdwijnen opnieuw in te voeren.”